avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incalcare clauza fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incalcare clauza fidelitate

Buna ziua !

Intrebarea mea este daca imi poate explica cineva clar ce penalitati poate suporta salariatul care nu isi respecta clauza de fidelitate, avand in vedere ca formularea din actul aditional la CIM este urmatoarea :
" in cazul in care salariatul reziliaza CIM inauntrul termenului de 2 ani prevazut la art.1 ( adica se obliga sa lucreze cel putin 2 ani de la data ultimului curs ) , se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia".
Concret, cum se face calculul ?
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 14:55, 11 Martie 2008
Se foloseste regula de trei simpla:

2 ani....................................total cheltuieli
...ani.......................................X

X este suma pe care o vei avea de plata.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Da, dar "toate cheltuielile suportate de angajator" se refera doar la cele de formare profesionala ? Adica : diurna, cazare, cost curs, etc.... sau mai poate fi si altceva ? Se pot cere alte sume, cum ar fi productia nerealizata pe perioada cat nu mai lucreaza ?

Buna seara Oana72

Fiecare "socotitor" face calcule dupa cum ii iasa lui mai bine.
Totul este numai sa se si potriveasca cu realitatea si sa fie precum e specificat in actul aditional la contract.
Cred ca e bine sa intrebati direct pe angajator:
Cat va datorez pentru cheltuielile facute in folosul meu ( daca nu ati specificat aprioric in prin act aditional ) .
Apoi sa va intrebati singura :
E rezonabil , e mult , e putin ?
Daca considerati ca e mult sa cantariti:
Cati nervi, timp si bani va costa in plus un " razboi " cu angajatorul pentru o lectie de corectitudine ?
Daca raspunsul e ca merita "pac la razboiu" daca nu dati cat cere in conditiile concrete pe care le aveti.

Sa auzim nuami de bine Nicolaie Ciobotaru
Draga Oana72,
am inteles ca ai semnat un act aditional prin care esti de acord, ca in cazul in care parasesti societatea din motive imputabile tie in interiorul termenului de 2 ani de la finalizarea acestuia, vei achita contravaloarea cursurilor de scolarizare.
Am o mare curiozitate : cursurie de formare profesionala pe care l-ai urmat ce durata au avut si cine a fost initiatorul si organizatorul lor ?
Durata totala a fost de 7 zile ( au fost 2 cursuri ), iar cursurile au fost la initiativa angajatorului, organizate de un furnizor.

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Angajament de plata elam elam buna ziua! o societate comerciala vrea sa califice,(pe cheltuila firmei), un numar de 10 muncitori necalificati in diferite meserii; dar, totodata, societatea ... (vezi toată discuția)