avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie la executare sau contestatie la decizie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie la executare sau contestatie la decizie de impunere?

Buna seara,

Am primit o decizie de impunere care constituie titlu executoriu prin care urmeaza sa se retina in mod esalonat 1/3 pe luna din pensie, deoarece constituie debit, incasat necuvenit.
As dori sa atac la instanta ( asa scrie pe decizie - se contesta in 30 de zile la instanta competenta), dar mi-a spus cineva ca trebuie sa parcurg procedura prealabila la casa de pensii si apoi pot contesta direct in instanta. Si fac contestatie la executare sau la decizie si doresc si suspendarea platilor, sau platile se suspenda daca atac in instanta?
Va multumes
Cel mai recent răspuns: valery , utilizator 15:56, 4 Decembrie 2010
Nu exista procedura prealabila (exista in Codul de procedura fiscala, dar discutam despre debit din pensii). Formulati contestatie la executare, care este de competenta tribunalului, ca instanta de fond (art. 155, lit. h din Legea nr. 19/2000). Potrivit art. 159 din acelasi act normativ, contestatia este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar.
Si daca cer suspendarea executarii deciziei am inteles ca trebuie sa platesc o anumita suma de bani ca si cautiune sau se suspenda automat decizia prin depunerea contestatiei?
Simpla introducere pe rolul instantei a unei contestatii la executare nu este de natura a suspenda executarea deciziei. Trebuie sa solicitati, prin capat de cerere separat, suspendarea executarii deciziei.

Teoretic ar trebui sa platiti cautiune, conform art. 403 Cod procedura civila. Practic, exista instante care dispun suspendarea executarii si fara a-l obliga pe contestator la plata unei cautiuni.

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cautiunea este obligatorie pentru contestatorul executarii silite? br_nicku br_nicku Am deschis procedura executarii silite imobiliare asupra unui debitor. Acesta a facut contestatie la executare, a depus o cere de scutire la plata ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu tigruta123 tigruta123 Lucrez la salarizare intr-o institutie si am primit o adresa de executare silita pentru poprire pe salariu pentru o angajata care nu si-a platit la timp un ... (vezi toată discuția)
Hotarare executare silita redactata gresit nordsat nordsat Buna ziua, Ca urmare a neachitarii ratelor la un credit de nevoi personale in euro, am ajuns in situatia de executare silita atat eu cat si sotia mea care ... (vezi toată discuția)