avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate pe legea 18 - proprietate comuna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate pe legea 18 - proprietate comuna pe cote-parti

Speta: s-a reconstituit dreptul de proprietate in temeiul legii 18 direct pe numele mostenitorilor (identificati in cuprinsul tilului emis de comisia judeteana de aplicare a L.18), la care s-a anexat un plan de situatie a suprafetei de partaj intre mostenitori, care contine loturi individualizate pe numele fiecaruia dintre mostenitori (suprafata, amplasare, vecini) - plan eliberat de primaria comunei in care se afla terenul, in plus "vizat spre neschimbare. conform cu realitatea"
Intrebare - doi dintre frati vor sa instraineze loturile corespunzatoare. Mai este nevoie de partaj?
Cel mai recent răspuns: msz , utilizator 23:56, 7 Martie 2008
Daca au loturile individualizate, si nu sunt in indiviziune, atunci nu mai trebuie facut nimic. Oricum daca gasesc cumparator, mai destupat la minte, ei pot sa ii vanda acestuia chiar cotele parti pe care le detin! B-)
Multumesc ptentru promptitudine:-)
problema se pune in situatia de fata in baza carui act autoritatea care a emis titlul de proprietate a si facut partajul pe titlu? atata vreme cat se reconstituie dreptul de proprietate dupa un defunct in favoarea mai multor mostenitori autoritatea nu poate face lotizarea terenurilor pentru fiecare mostenitor, ci aceasta se realizeaza in urma iesirii din indiviziune la notar ori, daca partile nu se inteleg sau nu se prezinta, de catre instanta de judecata.
Si atunci care e rostul acelui plan de situatie emis de primarie? daca e vizat spre neschimbare, ar putea vreunul dintre mostenitori sa conteste lotizarea in instanta? Titulul emis de comisia judeteana de aplicare a L.18 are in vedere intreaga suprafata de teren, dar planul respectiv deja face partajarea intre mostenitori. Ma gandesc ca ei oricum nu sunt in indiviziune (care implica o universalitate de bunuri), ci in proprietate comuna pe cote-parti (asupra unui singur bun), fiecare avand drept de dispozitie asupra cotei sale, iar un eventual cumparator devine de asemenea un coproprietar cu ceilalti.
In fine, am intrebat pe forum pt ca poate se gaseste vreun specialist in aplicarea Legii 18/91 sa-mi dea mai multe detalii:)
Potrivit art. 13 pct.3 al Legii 18/1991, Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmand ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.
Ca atare, Comisia locala/judeteana de aplicare a Legii 18 nu putea sa partajeze terenul intre mostenitorii defunctului indreptatit la titlu.
Planul de situatie dat reprezinta cel mult o masuratoare a inginerului/expertului topo, care i-ar ajuta pe mostenitori sa obtina mai repede partajul pe calea dreptului comun, nefiind necesare expertizarea
suplimentarain masurain care mostenitorii au convenit asupra acelui plan de situatie in vederea impartelii.
Pentru iesirea efectiva din indiviziune, mostenitorii vor trebui fie sa incheie un act de partaj voluntar, la notariat (avand in vedere obiectul impartelii-imobil), fie sa se indreptte cu o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate ContSters127894 ContSters127894 Buna seara.Bunicii mei au avut cateva hectare cu pamant.Mama este singura mostenitoare(titlul de propietate este pe numele bunicilor decedati). Cum pot ... (vezi toată discuția)
Separare titlu de proprietate de pe unul cu mai multi detinatori teo.tec teo.tec Tatal meu impreuna cu fratii/surorile acestuia detin impreuna un titlu de proprietate cu terenuri agricole mostenite de la buniculr meu. Spun impreuna pentru ... (vezi toată discuția)