avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate pe legea 18 - proprietate comuna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate pe legea 18 - proprietate comuna pe cote-parti

Speta: s-a reconstituit dreptul de proprietate in temeiul legii 18 direct pe numele mostenitorilor (identificati in cuprinsul tilului emis de comisia judeteana de aplicare a L.18), la care s-a anexat un plan de situatie a suprafetei de partaj intre mostenitori, care contine loturi individualizate pe numele fiecaruia dintre mostenitori (suprafata, amplasare, vecini) - plan eliberat de primaria comunei in care se afla terenul, in plus "vizat spre neschimbare. conform cu realitatea"
Intrebare - doi dintre frati vor sa instraineze loturile corespunzatoare. Mai este nevoie de partaj?
Cel mai recent răspuns: msz , utilizator 23:56, 7 Martie 2008
Proprietatea pe cote-parti (si nu indiviziune in cazul de fata) inseamna tocmai faptul ca fiecare coproprietar detine o cota abstracta din proprietate, neindividualizata... Ca detine o cota-parte din fiecare farama, colt sau fir de praf din respectiva proprietate.
Deci: daca ne uitam la proprietatea pe cote-parti, vedem ca ei intra aici.
Daca ne uitam in dreptul comun despre cum iesim din coproprietate, vedem ca nicio Primarie sau comisie nu e indreptatita sa faca asta.
Deci... imparteala aceea e zero, nu are valoarea juridica a unui partaj.

Daca un cumparator cumpara o cota-parte, el se va substitui in drepturi coproprietarului de la care cumpara si va trebui sa faca partajul care nu garanteaza ca un anume lot ii va renevi in proprietate exclusiva. Nu e vorba de destupat, e vorba despre ce vrea sa cumpere omul. :D
sunt total de acord cu parerile exprimate mai sus. autoritatea emitenta a titlului nu se poate substitui notarului sau instantei de judecata.am avut situatii in care mostenitorii solicitau atribuirea mai multor titluri de proprietate pentru o suprafata reconstituita in favoarea lor dupa un autor comun in sensul partajarii in concret a loturilor atribuite, dar li s-au explicat aceste aspecte referitoare la partajare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Titlu de propietate ContSters127894 ContSters127894 Buna seara.Bunicii mei au avut cateva hectare cu pamant.Mama este singura mostenitoare(titlul de propietate este pe numele bunicilor decedati). Cum pot ... (vezi toată discuția)
Separare titlu de proprietate de pe unul cu mai multi detinatori teo.tec teo.tec Tatal meu impreuna cu fratii/surorile acestuia detin impreuna un titlu de proprietate cu terenuri agricole mostenite de la buniculr meu. Spun impreuna pentru ... (vezi toată discuția)