avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri comune

Revin asupra unui subiect pe care l-am mai postat pe acest forum dar cu mai multe elemente.
Rog colegii specialişti să-şi spună părerea şi dacă este posibil cu argumente juridice sau indicarea unei sentinţe irevocabile.
Situaţia se prezintă astfel:
Soţi căsătoriţi, de profesie medici. În urma achziţionării unor ustensile medicale la un târg de specialitate, societatea vânzătoare a organizat o tombolă pentru cumpărătorii care au plătit o sumă prestabilită ca prag de participare. Cei doi soţi completează două bilete de participare iar la extragere unul dintre bilete iese câştigător pentr un autoturism.
Firma organizatoare a tombolei a acordat autoturismul câştigătorului pe bază de promisiune de vânzare urmând ca la expirarea unui termen de 2 ani să vândă promitentului cumpărător autoturismul cu preţul de 1 euro.
Acest artificiu a fost făcut ca urmare a faptului că promitentul vânzător, organizatorul târgului la rândul său a încheiat un contract de leasing pentru achiziţionarea acestui autoturism, contract care se derula pe aceiaşi perioadă de timp.
Până la expirarea timpului de perfecţionare a promisiunii de vânzare, cei doi soţi se despart. În timpul partajului, după rămânerea definitivă a sentinţei de divorţ, se perfectează promisiunea de vânzare astfel că devine proprietar soţul al cărui bilet a ieşit câştigător.
Întrebarea este simplă. Autoturismul este bun comun sau propriu şi de ce?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:19, 6 Decembrie 2010
Si eu înclin spre acelaşi raţionament, nu pentru că mă avantajează răspunsul ci pentru că aşa s-a exprimat şi Prof. Filipescu în notele sale de curs când a afirmat că bunurile câştigate la loto sunt bunuri comune, ele rezultând din banii pe care i-au avut soţii. Aici se poate demonstra şi proba că la data cumpărării ustensilelor medicale pentru soţul al cărui bilet a ieşit câştigător, acesta nu realiza veniturile necesare achiziţionării acestora cu atât mai mult cu cât suma a fost măricică. În altă ordine de idei, pentru suma plătită au fost atribuite douăă formulare care au fost completate diferit, cel câştigător a fost al soţului care are specialitatea pentru care au fost cumpărate materialele.
Si eu consider că nu poate fi vorba de un premiu.Premiul are altă conotaţie şi se atribuie pentru anumite merite. Nu este considerat un merit faptul că unul sau altul încheie un contract de vânzare cumpărare. Este totuşi vorba de un contract aleatoriu în ultimă instanţă şi această tombolă.
În altă ordine de idei, acea promisiune de vânzare după expirarea leasingului la preţul de 1 euro, este încă o dovadă în plus să apreciem că bunul este comun ci nu propriu. Neşansa a fost că divorţul s-a pronunţat înaintea scurgerii celor doi ani. Dacă însă soţii rămâneau căsătoriţi şi la data vânzării autoturismului cu 1 euro, se perfecta cvc nu era bun comun ? Păi ori suntem soţi ori nu mai suntem?
Postati eventual subiectul si pe forumul de drept civil, poate ca primiti mai multe pareri acolo, avand in vedere ca tine de partaj.
danutruse a scris:

Art.31 C.familiei stipuleaza in mod clar " Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot :
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa......

Astfel este evident ca autoturismul in cauza nu este decat un bun propriu al sotului ce l-a castigat ca premiu pt participarea sa la acea tombola.
Modalitatea de transfer a dreptului de proprietate nu are nicio relevanta in cauza.


Si eu sunt de aceeasi parere.
Incheierea actului juridic in conditiile date avea ca izvor juridic art. 31 lit. b) C. fam. si nu incheierea unui act juridic translativ de proprietate din alte surse.
Insa se va judeca si va intra in masa partajabila daca il va introduce celalalt sot.
Se mai ridica o intrebare.
Daca bunul ar fi fost comun si nu propriu ar fi fost chemati ambii soti sa semneze actul de vanzare cumparare si nu doar cel care a castigat la loterie?


avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cum motivati atunci opozabilitatea unui contract de vc semnat numai de catre unul din soti.
Stiti foarte bine ca la cumpararea unui bun in timpul casatoriei chiar daca numai unul dintre soti semneaza contractul, la o eventuala instrainare contractul trebuie semnat de catre ambii soti.
Si eu sunt de aceeasi parere. Cred ca in acest caz functioneaza madatul tacit la cumparare. Sa inteleg ca ar avea ca izvor art.31 lit.b? Ca donatie? Nu cred ca intentia societatii organizatoare a fost donatia, ci vanzarea a cat mai multe produse.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune - partaj sca baloisibaloi sca baloisibaloi In timpul casatoriei sotii viziteaza un targ de produse. Unul dintre soti cumpara produse de la targul respectiv, drept pentru care organizatorii au pus la ... (vezi toată discuția)
Partaj - masina cistigata. anonim anonim Masina e cistigata la un concurs si actele sint pe numele meu. Ce reguli se aplica la partaj ? (vezi toată discuția)
Partaj bota bota BUNA,SANT CASATORITA DE 18 ANI SI VREAU SA DIVORTEZ DAR MA FRAMANTA PARTAJUL AN URMA CU UN AN AM PRIMIT DE LA MAMA UN BILET LA UN JOC DE NOROC CARE A FOST ... (vezi toată discuția)