avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Litigiu de asigurari sociale - calculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Litigiu de asigurari sociale - calculare pensie

Bună ziua !
Am iniţiat o acţiune în justiţie solicitând recalcularea punctajului pensiei în contradicto-
riu cu Casa de Pensii judeţ Prahova, în temeiul art.76, 77, 78 din Leg nr. 19/2000. Motivul acţiunii a fost ignorarea de către pârâtă a unor adeverinţe eliberate de către foşti angajatori, adeverinţe în care erau arătate salariile(veniturile) brute la care s-a calculat contribuţia pentru asigurări sociale. Menţionez că în Carnetul de Muncă sunt înregistrate salariile de încadrare şi nu salariile brute obţinute.
Înscrierea la pensie s-a efectuat la data de 31.05.2008.
Casa de Pensii, prin întâmpinare se apără invocând Leg nr. 3/1977 - act abrogat la data de 01.04.2001. Deasemenea, invocă pârâta, OUG nr. 4/2005, ordonanţă care care se referă la pensiile stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 01 aprilie 2001, aflate în plată.
În cauză a fost dispusă expertiză pentru a verifica corectitudinea modului de calcul al punctajului. Expertul pentru a răspunde obiectivelor, utilizează următoarea legislaţie : Leg. 19/2000, Decretul nr. 92/1976-abrogat la 24.01.2003,Legea nr. 3/1977 -abrogată la 17.03.2000 şi OUG NR. 4/2005- ordonanţă care nu are aplicaţie pentru calculul pensiilor care au intrat în plată ulterior datei de 01 aprilie 2001.
Astfel, adeverinţele care arată salariile(veniturile) brute nu au fost luate în calcul pentru determinarea punctajului.
Apelez la moderatorii şi consultanţii Forumu-lui cu rugămintea de a-mi explica ca unui nespecialist, dacă pentru judecarea cererii mele, se pot utiliza ca temeiuri de drept acte normative abrogate şi acte normative care nu se referă la cauza supusă dezbaterii.
Dacă am fost confuz în relatare, î-mi cer scuze şi-mi declar disponibilitatea pentru eventuale precizări.
Cu stimă
Gh. Antonescu
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:05, 4 Decembrie 2010
Am senzatia ca va judecati pentru venituri realizate in acord. Altfel nu vad de ce ar fi facut referire casa teritoriala de pensii la OUG nr. 4/2005 (mentiunea de la pct. VI din anexa acestui act normativ, cumva?).

In afara discutiei: as vrea sa va spun ca salariile care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual sunt cele nete sau brute, in functie de perioada, potrivit art. 164 din Legea nr. 19/2000.

Acum o sa va raspund la modul general: este corect si ceea ce a scris casa de pensii in intampinare si ceea ce face expertul. Dvs. ati obtinut aceste salarii in perioade in care actele normative la care faceti referire nu erau abrogate. Atat casa de pensii cat si expertul se raporteaza la acele perioade.

Daca stati sa va ganditi, determinarea pensiei este o incursiune in trecutul unei persoane. Ea are in vedere toate veniturile realizate de persoana respectiva, de la angajare, cand erau in vigoare alte acte normative, pana la incetarea ultimului cim. Ati fi surprins daca ati stii, concret, cate prevederi din acte normative abrogate in prezent se utilizeaza la determinarea pensiei intrucat actualele prevederi legale fac trimitere la aceste norme.

Pana la urma, pensia "spune" povestea vietii dvs. :)
Nu am lucrat în acord global. Am lucrat ca asistent medical la Serviciul de ambulanţă.
Eu am înţeles că efectuarea calculului punctajului pentru o persoană înscrisă la pensie în martie 2008, se face potrivit art.76, 77 şi 78 din Leg. nr. 19/2000.
Vă rog să-mi permiteţi să citez textul art.164 din leg. 19/2000 : " La determinarea punctajelor anuale până la intrarea în vigoare a prezentei legi se utilizează salariile brute sau nete, după caz.. " Leg. nr. 19/2000 a intrat în vigoare la data de 17.03.2000.
Vă mulţumesc totuşi pentru intervenţia Dvs. S-ar părea că în afara dvs, nu vrea nimeni altcineva să participe la discuţie.
Datorită interpretării eronate a actelor normative, se ajunge la practică judiciară neunitară.
Vă mulţumesc
Cu respect
Gh. Antonescu
antonescu gheorghe a scris:
Vă rog să-mi permiteţi să citez textul art.164 din leg. 19/2000 : " La determinarea punctajelor anuale până la intrarea în vigoare a prezentei legi se utilizează salariile brute sau nete, după caz.. " Leg. nr. 19/2000 a intrat în vigoare la data de 17.03.2000.

Legea nr. 19/2000 a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001. Ati citat art. 164 pentru a-mi atrage atentia ca este vorba despre utilizarea salariilor "pana la intrarea in vigoare a prezentei legi"? Da, pana la 1 aprilie 2001, punctajul mediu anual se determina in functie de salariile nete sau brute pe care le-ati realizat.

Art. 76 - art. 78 din Legea nr. 19/2000 reglementeaza, teoretic, modul de determinare a punctajului mediu anual, utilizand salariile conform art. 164 din acelasi act normativ.

antonescu gheorghe a scris:
Datorită interpretării eronate a actelor normative, se ajunge la practică judiciară neunitară.

Expertul contabil si casa de pensii interpreteaza corect actele normative. Imi pare rau ca nu pot sa va conving de acest fapt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretarea leg.19/2000 antonescu gheorghe antonescu gheorghe Bună ziua ! Am întâlnit pe forum opinii diferite ale unor consultanţi referitor la stabilirea punctajului pentru calcularea cuantumului nediminuat al ... (vezi toată discuția)
Sporurile si pensia catalina76 catalina76 Buna seara, Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca la calcularea pensiei se iau in calcul si sporurile? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pensii cnvocational cnvocational actul normativ care reglementeaza ca incepand din febr.1992 in carnetul de munca se trece salariul brut realizat care se ia in calcul si la pensie ? (vezi toată discuția)