avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Interpretarea Leg.19/2000
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Interpretarea Leg.19/2000

Bună ziua !
Am întâlnit pe forum opinii diferite ale unor consultanţi referitor la stabilirea punctajului
pentru calcularea cuantumului nediminuat al pensiei. Deoarece din calculul corect sau nu al punctajului, rezultă cuantumul nediminuat al pensiei, se înregistrează numeroase intervenţii pe forum şi acţiuni în justiţie. Opiniile mele ca şi temei legal se sunt :
-Leg.19/2000 - Secţiunea a 6-a Calculul pensiilor, art. 76, 77 şi 78 arată cum se efectuează calculul punctajului. Art. 78 precizează: " numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut din luna respectivă, comunicat de Comisia Naţională pentru Statistică "
Subliniez că este vorba despre calcularea şi nu despre recalcularea pensiilor.
-Leg.250/2007 , pct. 6 arată : " (4) Punctajul asiguratului, stabilit conform prevederi-
lor alin (1) şi (2) se calculează la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au plă-
tit contribuţii de asigurări sociale "
Însă unele case de pensii, invocă ca temei de drept pentru calcularea punctajului, O.U. nr.4/2005, care a fost emisă de guvern pentru : " ... urgentarea procesului de recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor de stat, stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 01 aprilie 2001, aflate în plată.. " Anexa acestei O.U., la pct VI specifică : " Menţiune : Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 01 aprilie 2001..." şi ur-
mează 9 subpuncte. Această O.U. nu modifică sau completează Leg. nr 19/2000.
Pun în discuţie dacă este legală utilizarea O.U. nr 4/2005 şi pentru calcularea pensiilor, ulterior datei de 01 aprilie 2001, deoarece în multe cazuri, punctajul a fost diminuat, neluându-se în calcul salariile brute obţinute ca formă de retribuire în acord sau alte sporuri care nu au avut caracter permanent.
-Ordinul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse nr. 92/2008 -art.I -pct1 : " 19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se înţelege totalitatea veniturilor în bani sau în natură, realizate dintr-o activitate dependentă, indiferent de fondurile din care acestea se achită.... Sintagma "venitul brut realizat lunar" cuprinde, fără să se limiteze la acestea, următoarele : I venituri în bani : urmează 18 subpuncte ; II venituri în natură: urmează 8 subpuncte.
-Ordinul Min. Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse nr. 129/26.02.2008 -art I pct 26 :
" Punctajul anual al asiguratului se determină potrivit art 78 alin (1) şi (2) din lege, pe baza venitului brut realizat lunar, prevăzut la pct 19 din prezentele norme... "
Îmi cer scuze pentru spaţiul mare utilizat, sper că nu am lezat pe nimeni prin susţineri-
le mele şi aştept comentarii .
Vă mulţumesc
Gh. Antonescu
Cel mai recent răspuns: antonescu gheorghe , utilizator 09:08, 8 Noiembrie 2009
Multumim pentru informatiile date dar nu inteleg ce doriti, ce intrebare sau nelamurire aveti!;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In discutia pe care ati deschis-o eu nu voi interveni pentru ca mi-am exprimat de mult si intr-un mod foarte clar opinia in privinta veniturilor realizate in acord, a primelor etc.
Trebuia sa precizati, insa, ca OUG nr. 4/2005 a fost aprobata prin Legea nr. 78/2005, deci are aceeasi forta juridica precum Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
dacă nu doriţi să discutăm în spiritul Forum-ului şi în termenii regulamentului acestuia, este opţiunea Dvs.
În acelaşi spirit, mă simt dator să recunosc că aveţi dreptate: OUG nr4/2005 a fost aprobată prin Leg. nr78/2005 şi cred că are forţă juridică. Ceeace cred că nu au înţeles unele case de pensii şi probabil şi alte persoane este faptul că OUG nr. 4/2005 se referă la recalcularea pensiilor stabilite anterior şi nu ulterior datei de 01 aprilie 2001. ªi pe cale de consecinţă s-a procedat, în unele cazuri, la calcularea unor pensii după criteriile OUG nr.4/2005, ulterior datei de 01 aprilie 2001.
Deci discuţia se referă la modul de aplicare legal, al OUG nr. 4/2005, care nu modifică art. 76,77,78 din Leg.19/2000. În caz contrar în textul ordonanţei s-ar fi specificat faptul că " se modifică şi se completează leg. 19/2000".
Am iniţiat această discuţie pe forum, în speranţa că-mi voi aduce o mică contribu-
ţie la calcularea corectă a cuantumului pensiilor şi că voi mai vedea pe forum apeluri disperate.
Cu toată stima şi respectul cuvenit
GH. Antonescu
Personal nu am nelămuriri. Am supus discuţiei pe forum, dacă este legal sau nu, să se calculeze, nu să se recalculeze, cuantumul unei pensii intrate în plată ulterior datei de 01 aprilie 2005, aplicându-se OUG nr.4/2005.
Gh. Antonescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de asigurari sociale - calculare pensie antonescu gheorghe antonescu gheorghe Bună ziua ! Am iniţiat o acţiune în justiţie solicitând recalcularea punctajului pensiei în contradicto- riu cu Casa de Pensii judeţ Prahova, în ... (vezi toată discuția)
Balerin grupa 1 de munca bako bako Pensionara din data de 01.10.2007.Stagiul complet de cotizare 25 ani,stagiul total de cotizare 35 ani 6 luni 7 zile din care conditii speciale 25 ani 11 luni 7 ... (vezi toată discuția)
Oug nr.4/2005 Pravat Vasile Pravat Vasile Acessta ordonanta oug nr.4/2005 prin care se arata ca : cei care au lucrat in societati mixte vor beneficia de 20% in plus la calculul pensiei, mai este in ... (vezi toată discuția)