Am si eu o intrebare, la care sper sa ma "lumineze" macar, cineva.
Este vorba despre tatal unei prietene, pensionar. In 2000 a iesit la pensie, si de atunci pensia nu ii poate recalculata deoarece Casa de Pensii i-a pierdut cartea de munca. Solutia pe care probabil o va spune majoritatea este ca persoana in cauza sa se duca la toate serviciile la care a lucrat (10 la numar ) si sa faca rost de adeverinta de la fiecare. Bun , acest lucru poate ca ar fi posibil daca persoana despre care vorbesc nu ar fi destul de in varsta pentru a umbla aiurea , iar sotia nu ar fi imobilizata la pat, neputand fi lasa fara supraveghere.
Intrebarea mea este urmatoarea : in afara de ceea ce am spus mai sus , ce posibilitati mai exista pentru recuperarea cartii de munca, cu atat mai mult cu cat Casa de Pensii este singurul vinovat de pierderea acesteia, lucru care poate fi probat?
Regimul cartilor de munca este inca reglementat de Decretul 92/1976 cu repectivele norme de aplicare. Chiar si teoretic, cea mentionata ar fi o solutie...colectarea de adeverinte de la fostii angajatori, dar nu vad cum va recalculeaza pensia pe baza de adeverinta (in adeverinta nu se pot mentiona tote informatiile din carnetul de munca ). Nu stiu cine v-a sfatuit, sunteti sigur ca nu era dusman?
Practic insa, lucrurile stau in felul urmator:
"art. 9. DL 92/1976: In caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de munca, se va elibera celui in cauza un carnet de munca duplicat, de catre ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucreaza(...)" Ceea ce e si normal, avand in vedere ca angajatorul pastreaza in arhiva copii ale carnetelor de munca.
In afara de varianta pe care ati prezentat-o - de a alerga dupa adeverinte - , mai puteti depune o sesizare la C.N.P.A.S . in care le comunicati problema dvs.
In alta ordine de idei, angajatorul nu pastreaza in arhiva copii ale carnetelor de munca ci doar dosarele de personal ale fostilor angajati , iar in arhiva contabilitatii statele de plata.
Ramane varianta cu adeverinte de la locurile de munca unde a lucrat persoana respectiva.Inteleg ca este inposibila deplasarea .Poate inputernici pe cineva pentru a obtine acele acte.Nu vad alta solutie.
Sigur ca poate sa imputerniceasca pe cineva sa se ocupe de reconstituirea vechimii in munca.
Am intalnit cazuri ca acestea si culmea prin sesizari trimise la CNPAS unele au fost rezolvate - in sensul ca au fost gasite carnetele de munca -, iar altele nu.
Cei de la Casa de pensii, au totusi in arhiva lor fisa de calcul a pensiei. Multe dosare de pensionare au fost evaluate dupa aceste fise.
Carte de munca
mioarapetre
in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)