avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executie silita fara proces?
Discuție deschisă în Executare silită

Executie silita fara proces?

Buna ziua,

Am intrerupt abonamentul la telefonie mobila acum peste 3 ani in urma. Desi am cerut inchiderea din timp a abonamentului s-a mai emis o ultima factura ce nu a mai fost platita niciodata in valoare de 200 ron. KOS-ul ma vaneaza de ceva timp cu numeroase amenintari de dare in judecata, etc. Mai nou exista amenintari cu privire la executarea silita si adresarea unui "executor" pentru recuperarea datoriilor. Exista vreo baza de bun simt in ce spun ei sau s-a intors lumea cu susul in jos? Decand exista executari silite fara pronuntarea judecatorilor intr-un proces in care partile isi prezinta argumentele? Plus ca datoria e mai veche de 3 ani si s-a subscris. Nu mai zic ca suma de plata era de 200 ron la care au adaugat penalizari in valoare de 280+ ron.

Ce ma intereseaza pe mine: imi scapa mie ceva sau se poate apela la un executor judecatoresc fara a trece printr-un proces?! (bunul simt imi spune ca e imposibil).
Cel mai recent răspuns: marinc , utilizator 06:49, 4 Decembrie 2010
Incuviintarea executarii silite se admite in sedinta secreta, tocmai pentru ca debitorul sa nu se poata substrage urmaririi bunurilor. Daca s-a procedat la executare silita, trebuie in prima faza sa aveti in posesie o somatie de plata emisa de un executor. Daca termenul de prescriptie si-a produs efectul, posibilitatea dvs. e sa contestati executarea silita in baza acestei prescriptii. Daca orice act a fost emis fara autoritate de executare silita, ramane fara efect. Recuperatori si atat.
Nu, problema este ca nu a existat nici un proces. In baza carui titlu executoriu ar putea executorul judecatoresc incepe executarea? De la sine putere doar pe baza dovezilor aduse de recuperator?
In cazul dvs. nefiind vorba de un contract de credit, ci un contract prestari servicii, factura emisa restanta, va putea fi recuperata in urma unei somatii de plata adresata instantei. In urma ordonantei emise de instanta, se poate demara executarea silita.
Am inteles, deci nu se mai trece printr-un proces, se poate cere direct instantei recuperarea datoriei, instanta emite o ordonanta care ajunge la executor si de-acolo se urmeaza procedura mai departe.
Inca o intrebare: este normal ca inloc sa fie de plata 400 ron (200 datoria + 200 restante) sa mai exista si un 83 ron adaugat probabil de recuperator ca taxe pentru ce fac ei (plicuri, telefoane, redactare, etc.)?

Alte discuții în legătură

Taxa executorului biaden biaden Buna ziua! As dori sa va intreb daca este posibil ca executorul sa incheie doua procese pentru acelasi contract de credit si practic sa incaseze onorariul de ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa somatie? magdamaria magdamaria buna seara, am primit o somatie din partea unui executor judecatoresc, prin care mi se aduce la cunostinta ca trebuie sa platesc in termen de o zi 4000 ron. ... (vezi toată discuția)
Datorie prescrisa? Valentina_D Valentina_D buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Sotul meu are o datorie catre o firma de telefonie mobile de acum 10 ani. Ne tot vin acasa notificari de o ... (vezi toată discuția)