In urma cu ceva vreme sotia a parasit locuinta in care am stat impreuna dupa casatorie luindusi cu ea unele lucruri (zicea ea personale )si amenintinduma cu divortul .....problema care o pun este ca ea mai are in casa o parte de mobila care o fost cumparata inainte de casatorie de catre ea pe care are si acte si vrea ca la partaj eu sa io platesc invocind ca este personalizata (desi inafara de blatul de la bucatarie ,pe care lo facut la comanda ,se vede clar ca nimic nu ii personalizat)..eu vreau sa imi iau alta mobila pt ca nu am fost deacord cu mobila si cu care mam trezit brusc in casa ,nici macar nu am fost prezent la aducerea ei .Si in cazul in care ea o sa introduca acctiunea de divort ,eu si mama (care este propietara apartamentului si care nea lasat sa locuim acolo fara a plati o taxa de chirie )sa evacueze apartamentul de lucrurile care sunt ale ei si is luate inainte de casatorie ,pentru a putea sa imi aduc mobila noua.
In primul rand ii puteti solicita sotiei sa vina sa ii restituiti toate bunurile mobile personale, precizandu-i ca nu doriti sa o prejudiciati, si ii recunosteti acele bunuri.
In situatia in care nu doreste sa si le ia, nu aveti ce face decat sa le depozitati intr-un spatiu, intrucat este foarte posibil ca le va dori mai tarziu, acum vrand doar sa va sicaneze.
Daca si dumneavoastra sunteti de acord si doriti desfacerea casatoriei nu vad ce va retine sa nu faceti dvs primul pasul, si asteptati sa il faca sotia, iar in cadrul divortului rezolvati si problema partajului de bunuri mobile si orice alte bunuri comune achizitionate in timpul casatoriei.
Incepand cu 1 ianuarie 2011 daca partile se inteleg asupra divortului si partajului acesta se poate realiza si la starea civila, si chiar la notariat.
In situatia in care nu va intelegi cu privire la aceste aspecte competenta revine instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
Av. Zodila Elena
[editat de admin: va rog sa nu mai prezentati siteul dvs. la finalul mesajelor]
Eu nu vreau sa bag divort, is de 4 luni doar casatorit si nu ma consider vinovat ,si din explicatiile pe care mileo dat mama ei cind o venit sa isi ia bunurile ,care io si interzis in fata mea sa mai vb cu mine ,si explicati care defapt conduc la chesti de interese (mai precis dece mama nu o vrut sa vinda acel apartament sa ne dea noua bani sa ne luam altu )si din care cauza ea in 4 luni de casatorie o vb cu mine doar aproximativ 3 saptamini ....mai mult ea o zis ca deja o bagat actele de divort .
Eu sunt divortata de 10 ani si nu am facut inca partajul.Am inteles din ce spuneti d-voastra ca de la 1 ianuarie 2011, acesta se poate face si la primarie sau notar daca partile se inteleg?I-mi puteti da mai multe detalii va rog?Multumesc
Legea 202/2010 modifica doar posibilitatea desfacerii casatoriei si nu si a partajului.
Astfel:
Art. 38 indice 1 c.fam.. - Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.
Singura modificare pe care o aduce legea in ceea ce priveste partajul este aceea ca in cazul incheierii unei tranzactii in fata instantei, taxa de timbru nu se mai restitue.
Art. XVI. - Alineatul (2 indice 1) al articolului 23 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicată înMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997,cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Prin urmare daca va intelegeti cu sotul asupra modalitatii de partaj, acesta poate fi incheiat pe cale notariala., modalitate care exista si pana acum.
Daca nu va intelegeti asupra modalitatii de partajare, ramane partajul pe rolul instantei.