Buna! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: parintii mei au fost casatoriti, timp in care au dobandit un apartament ca bun comun. In anul 2001, pentru ca nu se mai intelegeau, au decis sa vanda apartamentul (fara a divorta la momentul respectiv) si sa imparta banii, in conditiile in care nu exista nici un act oficial in acest sens. In anul 2001 mama a cumparat, din jumatatea ei din bani, un alt apartament (in contractul de cumparare scrie ca banii provin dintr-o donatie...care, in mod concret nu a existat, nu poate fi dovedita cu acte, dar tatal meu a fost martor la aceasta tranzactie si a semnat). In anul 2002, pentru ca s-a impacat temporar cu tata, i-a facut act de donatie penru 50% din apartamentul nou cumparat, fara sarcina (erau casatoriti inca) - au stat impreuna cateva luni, dupa care el s-a mutat. In anul 2006 au divortat - divort la cererea ambelor parti, fara partaj. Partajul nu a fost facut nici acum cu acte. Intrebarea este daca si cum aceasta donatie poate fi revocata de mama. Multumesc anticipat!
In mod normal , donatiile intre soti sunt revocabile. Fiind insa divortati acum , donatia ar putea fi revocata pentru anumite motive, acestea fiind expres prevazute de lege( ingratitudinea de exemplu). Spuneti ca parintii au divortat , fara a face partajul . Mai detineau vreun imobil , bun comun, sau va referiti la partajul bunurilor mobile?
La momentul la care au divortat, mama detinea apartamentul care acum este donat. Este posibil ca tata sa fi detinut, la momentul respectiv, un apartament impreuna cu "prietena" lui de la acel moment - nu pot confirma nimic cu documente in acest sens.
Apartamentul pe care l-au avut impreuna este cel care s-a vandut in anul 2001. Banii obtinuti pe acest apartament au fost impartiti juamatate-juamatate, fara a exista insa un document din care sa reiasa acest lucru.
In ceea ce priveste bunurile mobile (mobila, aparatura electonica, etc), acestea au fost impartite de comun acord in baza unei hartii semnate de ei doi si atat (care, de altfel, nici nu are data mentionata pe exemplarul pe care il are mama).
Problema (moral vorbind) este ca, odata ce apartamentul initial s-a impartit jumatate-jumatate, de ce jumatatea mamei sa se mai imparta inca o data intre ei (prin dontie sau partaj). Asta in masura in care se poate tine cont si de acest aspect, neexistand acte doveditoare...
In mod normal bunurile achizitionate de soti in timpul casatoriei devin bunuri comune ale sotilor.
Conform codului civil bunurile provenite din donatii sunt bunuri proprii ale sotului respectiv afara de cazul in care donatorul nu a dispus ca ar fi bunuri comune. Astfel, daca mama dumneavoastra a declarat la incheierea contractului pentru apartament ca banii provin din donatie, apartamentul este bun propriu al mamei si numai al ei. De aceea ea a si putut dona tatalui dvs 50% din apartament si nu 50% din jumatatea ei.:)
Donatia facuta de mama tatalui este revocabila fara nici o formalitate si fara mentionarea cauzei de revocare.:)
Insa, avand in vedere ca intre timp ei au divortat, deci nu mai sunt soti, ma este valabila posibilitatea revocarii donatiei? Va intreb deoarece in momentul in care mama a apelat la notar pentru revocarea donatiei i s-a comunicat ca nu se poate realiza decat prin instanta (proces cu invocarea unor motive in baza carora doreste revocarea).
Multumesc mult! :)