avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot plati acum o somatie de plata pronuntata de o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot plati acum o somatie de plata pronuntata de o instanta in 2006?

Rog un raspuns in urmatoarea speta:
In 2005 am luat un produs in rate. Am platit 5 rate ramanand dator cu 7 rate. In 2006 la adresa mea soseste o somatie de plata din partea unei instante judecatoresti. In somatie este specificat faptul ca nu datorez dobanzi sau alte penalitati in afara de cele 7rate plus taxe de judecata , adica 420RON + 40RON.
Acum ,in 2008, un executor bancar ma someaza sa platesc 1050RON (creanta plus dobanzi) si ma ameninta (deocamdata verbal) ca poate investi contractul cu formula executorie conform unui articol din 2006 (nu l-am retinut) pentru a-mi impune poprire pe salariu.
Pot plati dupa 2 ani somatia instantei judecatoresti care mentioneaza ca nu se admite plata penalitatilor acestui contract de imprumut sub semnatura privata si ca datoria se calculeaza doar la pretul inflatiei?
Un executor bancar poate investi cu formula executorie acest contract? Legea care spunea executorul bancar a fi din 2006 se poate aplica retroactiv unui contract din 2005?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: relurock , utilizator 21:43, 17 Octombrie 2008
Eu zic sa platesti, cu siguranta iti va pune poprire pe salariu..probabil dobanzile sunt calculate corect daca au trecut 2 ani...si nu e vorba de penalitati, ci de dobanda legala (dobanda BCR de rerinta diminuata cu 20%). Legea din 2006 nu se va aplica contractului, ci venitului tau in caz ca nu platesti, si nu ala din 2005, ci acesta din 2008.
Investirea cu formula executorie se face de catre instanta judecatoreasca.
Potrivit art.374 alin.1 C.proc.civ., hotărârea judecătorească sau alt titlu se execută numai dacă este învestit cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin. 1, afară de încheierile executorii , de hotărârile executorii provizoriu şi de alte hotărâri sau înscrisuri prevăzute de lege, care se execută fără formula executorie. Dispoziţiile art.374 alin.1 trebuie coroborate cu cele ale art.374 indice 1, introdus prin Legea nr.459/2006, unde legiuitorul prevede, în mod expres, că înscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fără învestirea cu formula executorie, înlăturându-se astfel orice controversă în materie.

Despre ce contract este vorba ? #-o
Si contractul de creditare nu e titlu de creanta recunoscut de lege? Trebuie investit?
Achitati conform somatiei, pt. ca si aceea poate fi investita cu formula executorie.
Nu va recomand sa faceti plata prin casieria bancii, pt. ca e posibil sa va dea chitanta pe dobanzi.
Platiti prin mandat postal sau virament si specificati exact ce reprezinta plata (exact asa cum scrie in somatie - pret+chelt. judecata, conform Ordonantei/Somatiei nr....../2006).
Va multumesc dar tot nu stiu ce sa fac deoarece somatia din 2006 scrie ca trebuia platita in termen de 20 zile. In ea se specifica:
"In ceea ce priveste plata penalitatilor, instantaretine ca actul juridic incheiat intre parti are natura juridica a unui contract de imprumut si potrivit art.1 din Legea 313/1879 clauza penala in contractele de imprumut este nula.
In consecinta, creditoarea nu se poate prevala in cauza de clauza contractuala prin care partile au evaluat prejudiciul produs prin intarzierea debitorului la plata creditului si in ceea ce priveste penalizarile cererea creditoarei va fi respinsa.
In plus Decizia nr.XI din 24.10.2005 pronuntata de Inalta Curte de C si J ... s-a statuat ca este o incalcare a legii instituirea unei clauze penale prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita.

...HOTARASTE : Admitec in parte cererea formulata de creditoarea...
Someaza debitorul sa plateasca...
Respinge cererea de plata de penalitati ca neintemeiata..."

Executorul bancar nu recunoaste ca ar fi existat vreo sentinta in solutionarea acestei cauze civile.
Contractul de credit de consum semnat de mine in 2005 poate fi investit cu formula executorie avand in vedere ca nu este specificat in el "constituie titlu executoriu"?
Daca societatea actuala la care lucrez nu a semnat nici un angajament de plata este cumva obligata sa dea curs unei cereri de efectuare a popririi venite din partea unui executor bancar care nu are la mana decat contractul de credit de consum, fara vreo hotarare judecatoreasca?

Alte discuții în legătură

Cum te poti apara ? ContSters140111 ContSters140111 cum te poti apara impotriva investiri cu formula executorie ? am un credit bancar la care banca a cerut investirea cu formula executorie , cererea a fost ... (vezi toată discuția)
Executare silita popescu marcela popescu marcela Buna Ziua, Care este primul act de executare silita al unui executor judecatoresc? O notificare prin care sunt puns in intarziere cu privire la plata unor ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)