avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot plati acum o somatie de plata pronuntata de o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot plati acum o somatie de plata pronuntata de o instanta in 2006?

Rog un raspuns in urmatoarea speta:
In 2005 am luat un produs in rate. Am platit 5 rate ramanand dator cu 7 rate. In 2006 la adresa mea soseste o somatie de plata din partea unei instante judecatoresti. In somatie este specificat faptul ca nu datorez dobanzi sau alte penalitati in afara de cele 7rate plus taxe de judecata , adica 420RON + 40RON.
Acum ,in 2008, un executor bancar ma someaza sa platesc 1050RON (creanta plus dobanzi) si ma ameninta (deocamdata verbal) ca poate investi contractul cu formula executorie conform unui articol din 2006 (nu l-am retinut) pentru a-mi impune poprire pe salariu.
Pot plati dupa 2 ani somatia instantei judecatoresti care mentioneaza ca nu se admite plata penalitatilor acestui contract de imprumut sub semnatura privata si ca datoria se calculeaza doar la pretul inflatiei?
Un executor bancar poate investi cu formula executorie acest contract? Legea care spunea executorul bancar a fi din 2006 se poate aplica retroactiv unui contract din 2005?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: relurock , utilizator 21:43, 17 Octombrie 2008
Contractul de credit nu poate fi investit cu formula executorie, creditorul trebuie sa va actioneze din nou in judecata (de data aceasta pe dreptul comun, nu pe calea somatiei de plata) si sa obtina o hotarare judecatoreasca. El poate, in cadrul unei noi actiuni sa solicite sa platiti dobanda la debit pana in ziua platii.
Deci cu cat amanati achitarea creditului, cu atat vor creste dobanzile.
In somatia de plata din 2006 se precizeaza ca nu se admite plata penalitatilor de intarziere cumulat cu dobanda, dar aceasta din urma curge in continuare, conform contractului.
Faptul ca in somatie scria ca trebuie sa platiti in 20 de zile era un termen de gratie ce va fusese acordat, adica pana la expirarea celor 20 de zile creditorul nu putea sa inceapa executarea silita in baza somatiei, dar acum poate sa o faca.
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Sa va spun cum a continuat...
Executorul bancar a trimis contractul ca avand valoare executorie catre banca unde am cont iar dobitocii de la banca s-au conformat ca mieluseii. Un amic ce lucreaza in sistemul bancar mi-a spus unele trucuri la care recurg bancile si astfel povatuit am scos banii ce ii aveam in cont. :D Imi pare insa rau ca nu am inchis contul si cica acum nu o mai pot face. Asa ca am ramas cu un cont poprit al carui sold este 0 RON
Am aflat ca asta e tot ce poate face executorul bancar in situatia mea iar daca as avea un avocat bun m-ar scoate basma curata. Nu ma mai agit, astept asadar pana in 2011 =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum te poti apara ? ContSters140111 ContSters140111 cum te poti apara impotriva investiri cu formula executorie ? am un credit bancar la care banca a cerut investirea cu formula executorie , cererea a fost ... (vezi toată discuția)
Executare silita popescu marcela popescu marcela Buna Ziua, Care este primul act de executare silita al unui executor judecatoresc? O notificare prin care sunt puns in intarziere cu privire la plata unor ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)