Instanta va tine seama de acea mentiune numai in masura in care din probatoriile administrate va rezulta o alta situatie de fapt decat cea retinuta in procesul- verbal de contraventie.
Procesul verbal de contraventie beneficiaza de prezumtia legalitatii si temeiniciei intocmirii sale, insa ca orice prezumtie aceasta poate fi rasturnata prin probe.
Acesta este un argument foarte solid in sprijinul contravenientului petent , intrucat astfel , organul constatator are obligatia de a proba fapta contraventionala retinuta in sarcina acestuia . Ori , avand in vedere jurisprudenta CEDO in cauze similare , inclusiv cauza Anghel contra Romaniei , privind procedura contraventionala , obligativitatea probei cade in sarcina agentului constatator . In cazul de fata , daca contravenientul petent a obiectat cu privire la nerealitatea faptelor retinute in procesul verbal , iar organul constatator nu poate dovedi cele retinute , instanta , tinand seama de pricipiul prezumtiei de nevinovatie pe care CEDO il atribuie inclusiv faptelor contraventionale - a se vedea inclusiv art 6 din Conventie - , acestea capatand caracter de "acuzatie penala" intrucat se adreseaza unei categorii generale ,avand si un caracter represiv , va trebui sa incline in favoarea petentului , intrucat simplul proces verbal legal intocmit , fara a exista si alte mijloace de proba , nu poate face dovada doar prin el insusi a savarsirii faptei de catre contravenient , astfel operand principiul "in dubio pro reo" .
Sarcina probatiunii conform reglementarilor CEDO ,existand si precedente judiciare in acest sens,revin organului constatator.
Politia trebuie sa dovedeasca fapta si legalitatea masurii luate