avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nulitatea clauza privind functia inscrisa in C.I.M.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nulitatea clauza privind functia inscrisa in C.I.M.

As dori si eu un sfat legat de art. 57 alin. (4) din codul muncii care se refera la nulitatea unei clauze dintr-un C.I.M.
V-as fi recunoscator pentru p.d.v. exprimate.

Continutul articolului este urmatorul:
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

Ce sa inteleg eu din acest articol, ca daca o clauza urmeaza sa fie afectata de nulitate (spre exemplu nulitatea urmeaza sa fie pronuntata de instanta), ea urmeaza sa fie inlocuita automat, prin efectul legii, cu o alta clauza? Si in acest caz C.I.M. continua sa ramana in derulare sau nu?

Spre ex., un angajat incheie cu angajatorul un C.I.M. pe o anumita functie, insa natura atributiilor este aferenta unei alte functii, atributii care sunt in corelatie cu studiile pentru care a fost incadrat, insa functia nu este compatibila cu acele studii.
Angajatul se adreseaza cu o cerere la angajator prin care cere sa se constate de comun acord nulitatea clauzei care cuprinde aceasta functie si inlocuirea ei de drept cu functia corespunzatoare atributiilor, iar angajatorul nu da nici un raspuns (face verbal o interpretare ca aceea era functia pe care a fost incadrat angajatul, refuzand sa recunoasca functia care corespundea angajarii – dar pe angajat asta il afecteaza cel putin la vechimea in specialitate).
Daca ulterior angajatul se adreseaza instantei si solicita ca aceasta sa constate nulitatea clauzei respective, ce se intampla cu C.I.M., daca instanta admite aceasta cerere, adica ce consecinte juridice s-ar produce fata de dispozitiile art. 57 alin. (4) codul muncii, daca s-ar constata nulitatea acestei clauze? S-ar inlocui functia nula cu functia aferenta atributiilor trasate la incheierea C.I.M. sau C.I.M. s-ar desfiinta, fiind lovit in intregime de nulitate?

In concluzie, cum interpretati art. 57 alin. (4) din codul muncii?

Multumesc din suflet celor care ma ajuta cu o idee sau cu un rationament.
Daca aveti cumva practica judiciara cu nulitati de clauze ale contractului individual de munca, v-as fi foarte recunoscator.


Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 6 Decembrie 2010
Este o neconcordanta intre obiectul contractului si functia mentionata in c.i.m., daca asa este cum ssutineti dvs ... aceasta eroare se poate rectifica si printr-un act aditional la c.i.m.

Eu nu cred ca este nula o astfel de clauza , care poate fi indepartata prin incheierea unui simplu act aditional la c.i.m. de modificare a functiei.

:offtopic:
Nu vreau sa fiu rautacios , dar cand ati semnat c.i.m. nu ati vazut aceasta neconcordanta?
Aveti dreptate ca exista o neconcordanta si ca putea fi indepartata printr-un act aditional, dar asa cum spus nu exista un acord intre parti cu privire la aceasta neconcordanta si am pus in discutie problema cu imprejurarea existentei acestui dezacord.
Nu contest ca trebuia sa vad la incheierea CIM a acestei neconcordante si o spun cu tarie ca nu ma supar daca mi se reproseaza acest lucru, a fost o culpa comuna a partilor, pe care eu mi-o asum. Pe atunci abia iesisem de pe bancile facultatii si eram convins ca am incheiat CIM-ul pe functia de consilier juridic.

Dar in raport de regulile specifice dreptului muncii din care rezulta ca:
- daca o clauza contravine unei norme imperative este inlocuita de drept (art. 57 alin. (4) C.M.);
- iar codul muncii da dreptul de a ataca in nulitate o clauza pe toata durata existentei contractului,
- Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate. (art. 38 C.M.)

impiedica cu ceva existenta acordului (consimtamantului) dat asupra unei asemenea clauze, pentru a se putea constata nulitatea acesteia, daca sunt indeplinite cele 3 reguli de mai sus?

Aceasta “neconcordanta” daca nu este o nulitate, atunci ce poate fi?
Si o nulitate, daca este absoluta, nu rezulta din lege independent de existenta sau inexistenta vointei partilor?

Corectati-ma unde interpretez gresit.

Sincer, decat sa raman cu "handicapul" detinerii functiei de "consilier" si sa fac reprezentare in justitie fara sa fiu recunoscut ca si CJ, prefer sa imi asum riscul sa de a fi constatata nulitatea si sa fie desfiintat intregul CIM pe calea instantei judecatoresti. Oricum, performanta am avut in acest domeniu, dar nu ma ajuta cu numic sa raman in aceasta situatie.

In concluzie, vroiam sa stiu doar atat daca instanta admite cererea de constatare a nulitatii acestei clauze, ce consecinte juridice s-ar produce in raport de dispozitiile art. 57 alin. (4) codul muncii, daca s-ar constata nulitatea acestei clauze? S-ar inlocui functia nula cu functia aferenta atributiilor trasate la incheierea C.I.M., sau C.I.M. s-ar desfiinta, fiind lovit in intregime de nulitate?
Si va mai rog inca o data, daca aveti cumva spete similare sa ma pot folosi de ele, as fi recunoscator celor care ar putea sa ma ajute.
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
eagle_free, utilizator
Daca instanta ar admite aciunea , atunci se va modifica felul muncii in concordanta cu obiectul c.i.m. .... nu se va desfiinta intreg c.i.m., ci doar angajatorul va fi obligat sa modifice c.i.m. astfel incat sa existe o concordanta intre obiectul contractului si functia detinuta ... de asemenea, ca mijloc de proba puteti depune si fisa postului.

Nu prea am astfel de spete ....:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 57 alin 4 nulitatea unei clauze se inlocuieste cu dispozitiile legale aidu aidu Nu inteleg prea bine ce inseamna asta. Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă] În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lovit de nulitate marianconta marianconta Buna ziua. Am un contract de munca incheiat cu data incepere 01.03, transmis revisal corect, dar nu am analizele medicale. De fapt, analizele medicale au fost ... (vezi toată discuția)
Semnarea contractului silviu35 silviu35 AM semnat contractul pe perioada nedeterminata cu functia de gradinar nu am facut fisa medicala mia cerut copie dupa buletin si nu am semnat protectia ... (vezi toată discuția)