avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca - recuperare sume restante ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca - recuperare sume restante ?

Buna ziua,

Pentru o perioada destul de lunga de timp, am fost angajat cu contract de munca la mai multe firme, insa fara sa am carte de munca (motivele nu cred ca sunt importante, tin de faptul ca am fost plecat din Romania pentru multa vreme, imediat ce am terminat facultatea).
Intre timp, mi s-a facut carte de munca si am incercat sa o completez facand demersuri la firmele unde lucrasem cu contract legal de munca.
Unele dintre ele dadusera faliment dupa plecarea mea, asa ca am dificultati enorme ca sa obtin de la lichidatori adeverintele necesare, acestea urmand sa fie trimise la ITM-urile din judetele unde erau firmele acelea si de aici sa mi se trimita documentele care sa permita actualului angajator completarea vechimii.
Aici vine prima intrebare.
Intr-unul dintre aceste cazuri, lichidatorul afirma ca dupa plecarea mea prin demisie, in calitate de director al unui punct de lucru al firmei, firma respectiva, care a dat faliment intre timp, nu a inregistrat demisia. Lichidatorul; se prevaleaza de acest amanunt stupid spunand sa-i trimit eu o copie dupa demisia depusa si inregistrata de catre fosta mea secretara (?!!!!!). Cum chestia asta s-a intamplat cu vreo cinci ani in urma, nici vorba sa am o asemenea copie. Cum pot proceda ca sa obtin, totusi, de la lichidator, o hartie prin care ITM-ul din acel judet sa poata afla datele necesare pentru ca sa imi dea adeverinta de vechime ?

Continui prin a spune ca am obtinut, totusi, doua adeverinte de la firmele unde am lucrat, si ca sunt in procesul de a-mi fi completata cartea de munca. Datorita acestei vechimi recuperate am trecut deja in alta categorie de vechime.

Aici vine a doua intrebare - din moment ce actuala vechime m-ar fi pus in situatia de a primi un salariu mai mare chiar din prima zi cand m-am angajat la actuala firma, lucru care nu s-a intamplat din cauza ca pe cartea mea de munca, la data angajarii, nu erau inscrise aceste doua firme de unde am obtinut acum dovezile necesare - exista posibilitatea de a recupera prin actualul angajator sumele suplimentare pt spor vechime, neplatite pana acum ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 08:00, 30 Decembrie 2010
Am depus la actualul angajator adeverintele primite acum de la ITM Bucuresti, si ca atare ma incadrez in alta treapta. Problema este ca actualul angajator - director de scoala, refuza sa imi plateasca sporul de vechime neincasat de un an incoace.

Ca sa fie mai clare lucrurile - la data cand m-am angajat la aceasta scoala, in cartea mea de munca nu existau inscrise unele perioade si ca atare nu mi s-a platit spor de vechime. Acum am reusit sa obtin adeverinte care ma incadreaza in spor de vechime, iar acele adeverinte arata ca inca de la data cand am fost angajat la scoala aveam dreptul la acest spor de vechime.

Ca atare, conform 283 alin 1 lit c din CM, am cerut plata retroactiva a sporului de vechime, dat fiind ca acesta mi se cuvenea inca de la data angajarii.

Directorul motiveaza ca o sa-l amendeze curtea de conturi (?!!). Daca fac o hartie catre dept Juridic Inspectorat, in care cer sa se clarifice aceasta problema, este foarte probabil sa primesc un raspuns evaziv - acesta este stilul de lucru la respectivii. Care este atunci solutia ? Sa ma indrept impotriva scolii in instanta ?
Solicitati lichidatorului in scris adeverinta care atesta perioada lucrata in cadrul societatii in conformitate cu statele de plata. Acesta este obligat sa va elibereze adeverinta respectiva si sa emita decizia de incetare CIM in locul angajatorului. Decizia poate fi emisa si in baza unei cereri pe care o depuneti acum direct daca in documentele recuperate nu se regaseste si demisia dvs. Tot lichidatorul este cel care detine si regisrtele anuale asa ca din acest registru poate sa afle nr. si data depuneriii demisie.
Mentionati lichidatorului ca puteti actiona in instanta pentru a obtine dovada pe care este obligat sa o emita.
noiklosa a scris:

Am depus la actualul angajator adeverintele primite acum de la ITM Bucuresti, si ca atare ma incadrez in alta treapta. Problema este ca actualul angajator - director de scoala, refuza sa imi plateasca sporul de vechime neincasat de un an incoace.

Ca sa fie mai clare lucrurile - la data cand m-am angajat la aceasta scoala, in cartea mea de munca nu existau inscrise unele perioade si ca atare nu mi s-a platit spor de vechime. Acum am reusit sa obtin adeverinte care ma incadreaza in spor de vechime, iar acele adeverinte arata ca inca de la data cand am fost angajat la scoala aveam dreptul la acest spor de vechime.

Ca atare, conform 283 alin 1 lit c din CM, am cerut plata retroactiva a sporului de vechime, dat fiind ca acesta mi se cuvenea inca de la data angajarii.

Directorul motiveaza ca o sa-l amendeze curtea de conturi (?!!). Daca fac o hartie catre dept Juridic Inspectorat, in care cer sa se clarifice aceasta problema, este foarte probabil sa primesc un raspuns evaziv - acesta este stilul de lucru la respectivii. Care este atunci solutia ? Sa ma indrept impotriva scolii in instanta ?

Solutia este sa actionati in judecata pe actualul angajator pentru a va plati din urma sporul de vechimne aferent vechimii in munca cumulate de dvs.
Pana la instanta nu exista alta solutie ? In sensul ca am relatii foarte cordiale cu toata lumea pe la scoala, directorul avand insa morcovul cu curtea de conturi care a mai fost si a luat niste decizii discutabile.

Asadar, actionez in instanta scoala unde sunt angajat, corect ?
Angajatorul, in speta scoala, nu v-a lezat in drepturi. La data angajarii sporul de vechime a fost calculat in baza dovezilor depuse de dvs. La data la care ati adus dovada unei vechimi in munca mai mare vi s-a calculat un nou spor de vechime.
Directorul nu poate acorda retroactiv sume de bani nedatorate. Neacordare lor este vina dvs. exclusiva.
Doar in baza unei hotarari directorul poate fi acoperit din pdv. legal cu privire la sumele pe care le solicitati.

Alte discuții în legătură

Carte de munca ALEX_23 ALEX_23 IN ANUL 2004 LUNA SEPTEMBRIE M-AM ANGAJAT LA FIRMA X CU CONTRACT DE MUNCA CA INSTALATOR ALATURI DE ALTI 3 COLEGI. DE LA ACEA DATA SI PANA IN PREZENT PATRONUL ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru completarea cartii de munca - probleme cu itm-ul noiklosa noiklosa Buna ziua, Am fost angajat, in urma cu cativa ani, la o firma care avea sediul intr-un municipiu X din judetul Y. Lucram insa la un punct de lucru aflat ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime neacordat de catre un fost angajator - se poate cere retroactiv? curaj curaj Hello all, tocmai am aflat de existenta acelui spor de vechime care se da angajatilor, conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National. Nu stiam ... (vezi toată discuția)