Buna ziua !
La sedinta Camerei deputatilor din 30 noiembrie, s-a aprobat proiectul de modificare a Legii 188.1999.
Va rog, cine s-a uitat pe modificarea art.86, respectiv abrogarea art.94 litera m , ce a inteles ???? este adevarat ca functionarul public trimis in judecata penala, poate fi doar mutat, cu pastrarea drepturilor salariale, pe timpul judecatii? sau poate fi suspendat din functie, dar i se acorda o indemnizatie egala cu salariul de baza? Daca este asa, aceasta lege se aplica retroactiv, sau doar pe viitor? eu sunt suspendat din functie conform art.94 litera m, ce se va intampla daca aceasta modificare va fi aprobata ?
:O please, un raspuns ! va multumesc
asa arata modificarea :43. Articolul 86 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 86. – (1) Funcţionarii publici nu răspund civil şi/sau penal, după caz, decât dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea ori omisiunea îndeplinirii de către aceştia cu vinovăţie a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii a atribuţiilor funcţiei publice pe care o ocupă.
(2) De la momentul începerii urmăririi penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică are obligaţia să dispună prin act administrativ reducerea atribuţiilor în exercitarea cărora funcţionarul public ar putea influenţa cercetarea, şi să-i stabilească alte atribuţii corespunzătoare pregătirii profesionale, în mod proporţional cu atribuţiile reduse, şi cu păstrarea drepturilor salariale care îi revin potrivit funcţiei publice deţinute.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) atribuţiile care au fost reduse pot fi delegate unui alt funcţionar public din cadrul autorităţii sau instituţiei publice, care îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea acestora.
(4) În cazul în care autoritatea sau instituţia publică consideră din motive obiective că nu este posibilă, în condiţiile alin.(2) şi (3), reducerea atribuţiilor şi/ sau delegarea acestora unui alt funcţionar public, persona care are competenţa numirii în funcţia publică are obligaţia să dispună mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice, cu păstrarea drepturilor salariale care îi reveneau anterior mutării temporare.
(5) Măsurile prevăzute la alin. (2), (3) şi (4) încetează în cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale.
(6) În cazul în care funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), (Art. 54 h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea; )
persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică poate dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine în condiţiile în care apreciază că exercitarea funcţiei publice cu respectarea principiilor prevăzute la art. 3 este afectată.
(ART. 3 legea 188/1999
Principiile care stau la baza exercitării funcţiei publice sunt:
a) legalitate, impartialitate şi obiectivitate;
b) transparenta;
c) eficienta şi eficacitate;
d) responsabilitate, în conformitate cu prevederile legale;
e) orientare către cetăţean;
f) stabilitate în exercitarea funcţiei publice;
g) subordonare ierarhica.)
(7) În cazul în care nu s-a dispus suspendarea raporturilor de serviciu în condiţiile prevăzute la alin. (6), în situaţia trimiterii în judecată a funcţionarului public pentru infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul, se aplică prevederile alin. (2) şi după caz, (3) sau (4).
(8) În situaţia în care s-a dispus aplicarea prevederilor alin. (6), dacă instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal, suspendarea din funcţia publică încetează, iar funcţionarul public respectiv îşi va relua activitatea în funcţia publică deţinută anterior şi îi vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare.
(9) În situaţia în care nu sunt întrunite condiţiile pentru angajarea răspunderii penale, iar fapta funcţionarului public poate constitui abatere disciplinară în condiţiile legii, va fi sesizată comisia de disciplină competentă.
(10) Funcţionarii publici ale căror raporturi de serviciu sunt suspendate în condiţiile prevăzute la alin. (6) au dreptul pe perioada suspendării, la o indemnizaţie echivalentă cu salariul de bază corespunzător funcţiei publice deţinute. În situaţia în care a fost declarat nevinovat, funcţionarul public are dreptul, pentru perioada în care a fost suspendat, la diferenţa dintre salariul la care avea dreptul şi indemnizaţia acordată.
(11) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva funcţionarilor publici se suportă de către ordonatorul de credite, urmând să fie recuperate, după caz, de la persoana care a căzut în pretenţii, în funcţie de gradul de vinovăţie a acestora şi reţinut de instanţa de judecată. ”
...........................................
50. Litera m) a alineatului (1) al articolului 94 se abrogă.
Din lege ar rezulta trei posibilitati :
1. reducerea atributiilor
2. mutarea temporara a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice, cu păstrarea drepturilor salariale care îi reveneau anterior mutării temporare.
3. suspendarea raportului de serviciu a funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine. Functionarul public are dreptul pe perioada suspendării, la o indemnizaţie echivalentă cu salariul de bază corespunzător funcţiei publice deţinute.
Legea nu are efect retroactiv, ea se aplica numai pentru situatiile aparute dupa intrarea ei in vigoare.
va multumesc pentru rasspuns !!
eu sunt suspendat din functie conform act administrativ in baza art.94 litera m, din anul 2008. Daca se va aproba legea de modificare, ce posibilitati voi avea, pe viitor, unul din cele trei puncte precizate de dvoastra ? sau pentru mine nu va fi valabil, deoarece sunt suspendat deja, din 2008? in prezent procesul penal este in desfasurare
va multumesc inca o data !
adica, eu voi fi in continuare suspendat fara niciun drept salarial ?
actul administrativ emis de autoritate va fi schimbat cu noile prevederi din modificarea legii 188/1999?sau se va pastra vechiul act in baza art.94 litera m?
Este foarte greu de apreciat .. ar trebui a vedem Legea finala , dupa promulgarea acesteia .. ar trebui sa se specifice ce se intampla si in situatia in care sunteti dvs acum.
De unde aveti informatia ca modificarile le lg 188/1999 s-au aprobat in Camera Depuitatilor la data de 30.11.2010. La acea data nu apare in ordinea de zi a Camere Dep.
Multumesc