In iunie 2010 am terminat facultatea prin sustinerea examenului de licenta. M-am dus la AJOFM pentru a vedea oferta de posturi disponibile, insa vazand ca intr-o luna si jumate nu am avut niciun succes mi-a depus dosarul pentru somaj la sfarsitul lunii august (am avut la dispozitie 2 luni ca sa depun dosarul si oricand l-as fi depus in cele 2 luni, nu luam somaj mai devreme). Acum i-au somaj si am o problema de sanatate. Stiu ca pe aceasta perioada nu trebuie sa platesc asigurari de sanatate. M-am dus la CJAS-ul din orasul meu pentru a mi se elibera o adeverinta de asogura si acolo mi-au spus, ca desi am somaj, trebuie sa platesc asigurarile de sanatate pe lunile dintre data absolvirii (iunie 2010) si data primirii somajului. Dupa ce mi-am depus actele de somaj au mai durat vreo doua luni pana am primit bani in mana. De cand am dat licenta si pana acum, nu am realizat venituri. Este normal sa mi se ceara aceasta contibutie catre CAS in conditiile descrise? Am cautat pe internet legea asigurarilor de sanatate dar nu m-a lamurit. Eu nu am avut niciodata carte munca, ma chinui sa-mi gasesc un job si in eu in tara asta. Acum aflu ca sunt dator :((.... Multumesc!
Da, sunt scutit dar cica trebuie sa platesc lunile din perioada in care eu am absovit si data primirii somajului. Aceasta perioada de timp este inevitabila, pentru a in doua luni se depun dosarele si mai dureaza inca doua pana sa-ti vina bani in mana.
Nu vor sa-mi dea adeverinta de asigurat pana nu plateste acele luni cu penalizarile aferente.
1. Conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii (art.257) pentru a fi asigurat la sanatate trebuie sa platiti contributia pe cele 60 de zile dintre data absolvirii si data cu care vi s-a aprobat indemnizatia de somaj, deoarece in cele 60 de zile nu faceti parte din persoanele exceptate de la plata contributiei (art.213).
2. Trebuie sa platiti numai pe cele 60 de zile, nu conteaza cand ati primit, prin posta, prima data, indemnizatia de somaj. Conteaza data inceperii perioadei de somaj scrisa in carnetul de somaj si in decizia de la AJOFM.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Sa inteleg astfel ca si dupa cele 6 luni de somaj, eu daca nu imi gasesc un job....va trebui sa achit bani la stat, fara a realiza un venit.
1. Contributia la sanatate trebuie platita nu numai de cei care au venituri ci de toata lumea care vrea sa fie asigurata, adica sa beneficieze de serviciile medicale "gratuite".
2. Exceptie fac persoanele prevazute la art.213 din Legea 95/2006.