avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cuantum cote din impozitul pe venit si impozitul pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cuantum cote din impozitul pe venit si impozitul pe salarii

Buna dimineata!
Va rog sa-mi spuneti care sunt (sau un link unde unde pot gasi) procentele cotelor defalcate din bugetul de stat catre unitatile administrativ-teritoriale din impozitele pe venit colectate si cum/cui vireaza agentii economici, procentual vorbind, impozitul pe salarii.
Multumesc mult.
O zi frumoasa si La multi ani tuturor care isi sarbatoresc astazi onomastica :vishenka:
Cel mai recent răspuns: ContSters126200 , utilizator 10:30, 6 Decembrie 2010
Cititi partea de cheltuieli a legii bugetului pe anul 2010.
Cote defalcate din impozitul pe venit sunt reglementate de Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale:
ART. 32 Cote defalcate din impozitul pe venit
(1) Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se alocă lunar, în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit, o cotă de:
a) 44% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
b) 12% la bugetul local al judeţului;
c) 21% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului**).
(2) În execuţie, cota de 21% se alocă de către direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, în termenul prevăzut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului, proporţional cu sumele repartizate şi aprobate în acest scop în bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (3)-(5)**).
(3) Cota de 77% din impozitul pe venit pentru municipiul Bucureşti se repartizează, în termenul prevăzut la alin. (1), astfel:
a) 22,5% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
b) 44,5% la bugetul local al municipiului Bucureşti;
c) 10% într-un cont distinct, deschis pe seama Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti la Trezoreria Municipiului Bucureşti, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum şi a bugetului local al municipiului Bucureşti**).
(4) În execuţie, cota de 10% se alocă de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termenul prevăzut la alin. (1), pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum şi a bugetului local al municipiului Bucureşti, proporţional cu sumele repartizate şi aprobate în bugetele respective, potrivit prevederilor art. 33 alin. (6)**).
(5) In situatii deosebite, prin legea bugetului de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit pot fi majorate.
(6) Operatiunile de virare la bugetele locale a cotelor cuvenite din impozitul pe venit se efectueaza de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.
(7) Orice persoană subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, instituţia publică şi instituţia publică locală, care are organizată o entitate, cu sau fără personalitate juridică, la altă adresă decât sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizează venituri din salarii, are obligaţia să solicite înregistrarea fiscală a entităţii respective, ca plătitoare de salarii şi de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui rază teritorială se află adresa unde se desfăşoară efectiv activitatea acelei entităţi. Solicitarea se face în termen de 30 de zile de la data înfiinţării, pentru entităţile nou-înfiinţate. Organul fiscal are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la înregistrarea fiscală, să transmită o copie de pe certificatul de înregistrare fiscală primarului unităţii administrativ-teritoriale/ sectorului municipiului Bucureşti în a cărei/cărui rază teritorială îşi desfăşoară efectiv activitatea entitatea respectivă. Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea astfel încât aceasta să reflecte impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat, reţinut şi virat, pe fiecare entitate care intră sub incidenţa prezentului alineat*).
(8) Primarul, prin compartimentele de specialitate, poate verifica corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar.
(9) Primarul are obligatia sa sesizeze orice nereguli constatate organului fiscal teritorial al Ministerului Finantelor Publice.
Multumesc, nu mai stiam care procente sa le iau de bune :)
Sarbatori fericite si mosul sa vina cu sacul plin!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 1103/2003 privind vectorul fiscal nitmar nitmar m-ar interesa sa citesc OMFP nr.1103/2003 privind vectorul fiscal,dar nu reusesc sa-l gasesc nicaieri;de fapt ma intereseaza daca in acest ordin se precizeaza ... (vezi toată discuția)
Suplimente salariale marcus_tm marcus_tm Conform art.11 din Anexa III din Legea 330/2009 se pot acorda suplimente salariale prin HCL.Pentru o localitate din judet ma raportez la salariile de baza a ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru cu cod fiscal Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Daca o soc.are sediu social in sectorul 4 si punct de lucru cu 5 salariati tot in sectorul 4 este obligata sa depuna D 060? (vezi toată discuția)