avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... donatorul de sange angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

donatorul de sange angajat

Buna ziua,

Hot 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, spune ca donatorul salariat isi poate lua liber in ziua donarii de sange (cu drepturile salariale cuvenite, ca pentru o zi de lucru normala). Daca in aceea zi, angajatorul are o lucrare si doar pe acel angajat il poate trimite, ziua se poate "reprograma" printr-o cerere a angajatului pentru alta zi lucratoare sau doar ziua respectiva poate fi luata ca libera? Precizez ca angajatul este de acord sa isi ia liber in alta zi....

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 11:36, 7 Decembrie 2010
Buna intrebare...
dar si mai bun ar fi raspunsul... pe care nici eu nu il stiu.
Dupa ureche, zic ca se poate "reprograma" ziua libera respectiva.

Zic asa:
1. HG 1364 asigura un drept al salariatului, nu o obligatie a salariatului.
adica salariatul poate, dar nu este obligat sa isi ia liber in ziua donarii...
2. daca salariatul ALEGE sa isi ia liber in ziua donarii, angajatorul nu are de ales, si trebuie sa ii dea liber si sa il plateasca.
3. daca salariatul alege sa lucrezea, asta este ... Angajatorul poate fi recunoscator si poate sa ii acorde o zi libera platita in alta zi.
4. singura problema reala ar fi daca, in ziua donarii se va lucra, si, doamne-fereste, are loc un accident care sa aiba legatura si cu donarea de sange...

Alte pareri?
Art. 11. - Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
.........
b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati ....

Eu as zice ca donatorul are dreptul la acea zi libera in ziua donarii,si nu in alta zi.Daca nu o ia atunci,nu ar mai avea altadata dreptul sa o ia.

Insa puteti avea si d-voastra dreptate cu intelegerea....




Eu ma gandesc ca se poate reprograma, atata timp cat se face cerere scrisa din partea angajatului, ca doreste sa isi ia liber in alta zi si da o declaratie pe proprie raspundere ca nu va face efort fizic in aceea zi... vad ca un drept al angajatului, ca atare acesta are un drept corelativ de a-si lua ziua respectiva intr-o alta....ziua libera este acordata, cu siguranta, pentru ca donatorul sa isi refaca puterile (ca sa ii zic astfel), dar daca el, pe proprie raspundere, zice ca poate sa lucreze.....;)

Si eu astept alte pareri....:) si va multumesc pentru implicare
hmm... si daca nu o utilizeaza in ziua donarii atunci cum procedeaza sa ajunga la CTS!?
@ctynn:
Sa stiti ca unii angajati mai au si program in ture / redus / flexibil, altii au pauze de masa...
Ca sa nu mai vorbim ca exista si unitati mobile de recoltare...
Este perfect posibil sa donezi sange intr-o zi care, pentru tine, angajat, este lucratoare, fara sa lipsesti de la program.

Haideti sa raspundem la intrebare, nu se chestionam initiatorul :D
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Zi libera acordata donatorilor de sange DoinaGeleriu DoinaGeleriu Buna ziua, Ziua libera de la locul de munca pentru donatorii de sange este platita de angajator? Art.11 lit.b) din HG nr. 1364/2006 spune ca salariatul are ... (vezi toată discuția)
Plata zi la donare de sange maria_roman56 maria_roman56 Va rog sa imi spuneti daca angajatorul are obligatia sa si plateasca ziua libera acordata salariatului care doneaza sange. (vezi toată discuția)
Donare sange DragosBogdan DragosBogdan Buna ziua,am donat sange intr-o zi in care eram liber de la servici si cei de la resurse umane refuza sa imi adauge o zi la concediul pe care il am,spunandu-mi ... (vezi toată discuția)