Sora mea are 40 de ani. De la 19 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie. Dupa un an, a intrerupt facultatea si pana acum nu a muncit deloc. De la 22 de ani primeste ajutor pentru handicap de grad II accentuat, in prezent in cuantum de 220 ron. Doctorii ne-au spus ca schizofrenia nu se vindeca, ci doar se tine in frau. Eu voi avea grija de ea toata viata. Doresc sa aflu daca persoanele aflate in aceasta situatie beneficiaza de pensie sau merg cu acest ajutor pina la sfarsitul vietii.
Va multumesc frumos!
Nu, imi pare rau, sora dvs. nu poate beneficia de pensie de invaliditate. Numai in cazul afectiunilor prevazute la art. 58 din Legea nr. 19/2000 nu conteaza stagiul de cotizare. Sora dvs. ar trebui sa aiba un stagiu realizat de minim 9 ani pentru a putea solicita pensie de invaliditate.
Se pare ca, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, schizofrenia va fi introdusa alaturi de celelalte afectiuni prevazute in prezent de art. 58 din Legea nr. 19/2000. Reveniti cu intrebarea dupa ce viitoarea lege a pensiilor va fi publicata in Monitorul Oficial, in continuarea acestui topic.
Art. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.