avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua
sora mea este bolnava de tuberculoza , are 52 ani si a lucrat (nu stiu cati ani) ,acum este casnica.Se poate pensiona?
Multumesc
:((
Cel mai recent răspuns: Daniela1963 , utilizator 15:47, 12 Mai 2011
Este foarte importanta perioada lucrata de sora dvs.

Ca sa beneficieze de pensie de invaliditate, sora dvs. trebuie sa aiba un stagiu (vechime in munca) necesar de 23 de ani in raport cu varsta de 52 de ani. Aceasta este o conditie obligatorie, prevazuta la art. 73 din Legea nr. 263/2010. Restul depinde exclusiv de medici, si ma refer la incadrarea in grad de invaliditate.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
buna ziua
In legea pensiilor am gasit acest articol:
"Art. 58. - În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli
profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în
timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate
beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare (Legea nr.
11/2008).
ce inseamna? nu este valabil?
multumesc
Imi pare sincer rau, articolul pe care l-ati citat este din Legea nr. 19/2000. Acest act normativ a fost abrogat prin Legea nr. 263/2010, in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Potrivit art. 68, alin. (1) si art. 74 din Legea nr. 263/2010, tuberculoza nu se mai regaseste printre afectiunile care permit acordarea pensiei de invaliditate indiferent de stagiul realizat.

Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Art. 74. – Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2), (3) şi (4).

Prin urmare sora dvs. nu poate beneficia de pensie de invaliditate daca n-a realizat un stagiu de cotizare de 23 de ani.
multumesc mult pentru informatie.Este corect ce spuneti D-voastra.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De la ajutor de handicap la pensie de invaliditate (pentru persoanele care n-au muncit) larysamat76 larysamat76 Sora mea are 40 de ani. De la 19 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie. Dupa un an, a intrerupt facultatea si pana acum nu a muncit deloc. De la 22 de ani ... (vezi toată discuția)
Legea in cazul unui bolnav de cancer?! e.eine e.eine as vrea sa stiu ce drepturi are o bolnava de cancer mamar careia i s-a facut o masectomie a fost in concediu medical timp de un an si jumatate iar acum ii este ... (vezi toată discuția)
Pensionare tbc Donic Donic Am varsta de 40 de ani, dintre care 20 de ani vechime neintrerupta. Anul trecut am fost depistat cu TBC. In luna iunie fac 180 de zile de concediu medical. ... (vezi toată discuția)