buna ziua, sunt un nou membru a forumului; as dori sa inteleg cum si daca mai este posibil sa deduc din impozitul pe care il platesc pentrru sumele percepute drept chirie (contract de inchiriere catre persoane fizice) cheltuielile sustinute pentru inlocuirea ferestrelor din lemn ( scadent) cu ferestre din termopan; cheltuielile au fost sustinute in 2010 si sunt documentate prin factura; in egala masura as dori sa stiu si daca usa metalica este deductibila.
multumesc
Sa inteleg ca dumneavoastra sunteti proprietarul (persoana fizica ) a unui imobil inchiriat ?
Ori aveti PFA pentru activitatea de inchiriere si lucrati in sistem real ?
Ce inseamna : "ferestrelor din lemn ( scadent)"?
buna ziua si va multumesc de urarea de bun venit!
da, sunt proprietara unui apartament inchiriat , si, ca un cetatean constient si cinstit, am inregistrat contractul la circa financiara si platesc impozit ; nu locuiesc in tara si am pierdut din vedere anumite schimbari, dar am auzit ca ar fi o lege care permite sa se deduca din venitul impozabil cifra cheltuita pentru inlocuirea ferestrelor din lemn ( am spus "scadent" pt ca erau cele din anul de fabricatie a blocului, cred de prin anii '70 si erau in conditii jalnice) cu ferestre termopan ; de asemenea, a fost schimbata usa cu o asa-numita usa- metalica la un alt apartament al carei nuda proprietate este 50% a mea iar parintii sunt uzufructuari;
multumesc antiucipat pentru raspuns
Codul fiscal prevede :
(2) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
si normele :
138. Venitul net se determină ca diferenţa dintre sumele reprezentând chiria/arenda în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părţi, şi cota de cheltuială forfetară de 25%, reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.
139. Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibilă aferentă venitului, stabilită în cota forfetară de 25% aplicată la venitul brut, reprezintă uzura bunurilor închiriate şi cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea acestora, impozitele şi taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul reţinut de intermediari, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosinţă, respectiv ...
Prin urmare . acest tip de cheltuieli de intretinere sunt cuprinse in acea cota forfetara de 25%.
Daca ati fi avut impunere in sistem real, atunci cheltuielile de intretinere ar fi fost recunoscute pa baza de documente , dar pentru sistemul de impunere al platilor anticipate nu se beneficiaza de deductibilitate .