avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sanctiune lipsa cauzei recursului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sanctiune lipsa cauzei recursului

Buna ziua, sper sa obti niste pareri relevante in problema cu care ma confrunt.

Reclamantul X promoveaza actiune in obligatie de a face in baza unui contract.
Paratul Y formuleaza reconventionala solicitand rezilierea contractului.

Instanta de fond admite actiunea principala si respinge reconventionala. Obligatia de a face se executa de buna voie de catre parat.
Intre fond si recurs, contractul inceteaza. Paratul insista totusi in recurs.

Din punctul meu de vedere, din moment ce contractul a incetat, a disparut cauza recursului, cauza ca fundament juridic al actiunii juridice.

Care credeti ca e sanctiunea pentru lipsa cauzei recursului?

Nulitatea ca sanctiune generala pentru actele juridice lipsite de cauza sau respingerea recursului ca lipsit de cauza?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 20:47, 6 Decembrie 2010
Daca recursul este promovat doar "pe fond", in privinta contractului, eu zic ca este lipsit de interes (ca si conditie esentiala in promovarea oricarui mijloc procedural).
Puteti invoca "lipsa interesului" pe cale de exceptie.
Consecinta lipsei de interes este respingerea recursului, nu anularea lui.

Daca insa recursul se refera, de ex., la ... cheltuielile de judecata din fond, atunci nu mai e chiar asa lipsit de interes.
Am invocat si lipsa de interes, asta nu ar fi o problema si da, consecinta este respingerea ca lipsit de interes.

Ce ma interesa pe mine este cauza...si lipsa ei. Care e sanctiunea? Nu am contract=nu am cauza...pe drept substantial ar fi nulitate absoluta lipsa cauzei. Pe drept procedural care credeti ca e sanctiunea?
Aha...
Daca ar lipsi cauza actiunii civile, zic ca respectiva actiune e nula (zic dupa ureche).
Asta pentru ca intr-un tratat pe care il am acum la indemana, vad "cauza" incadrata la "elementele actiunii", alaturi de "parti".
Daca n-am parti, actiunea e nula. Prin analogie, la fel ar trebui sa fie si daca nu am cauza sau obiect.

Insa... vazand pe fuga definitia "cauzei" actiunii civile, am mari dubii ca incetarea contractului inseamna "lipsa cauza recurs".
Cred ca nu contractul incetat e in acest caz cauza actiunii.
"Este limpede ca, cauza actiunii (causa petendi) nu este acelasi lucru cu cauza raportului juridic sau a obligatiunii puse in discutie (causa debendi), aceasta din urma constituind fundamentul dreptului invocat de cel ce formuleaza pretentia . Altfel spus, cauza dreptului (causa debendi) constituie cauza cererii de chemare in judecata, iar nu a actiunii civile in totalitatea ei"
Da, asa este facem distinctie intre causa petendi si causa debendi. Dar chiar si asa, lipsind cauza cererii de chemare in judecata, care e sanctiunea? Asa am argumentat si eu in intampinarea mea, ca ma refer la lipsa cauzei cererii de recurs. Da, si eu am solicitat in intampinare nulitatea, si sunt curios daca tine. Dosarul e pe curte de apel, deci teoretic gasesc niste judecatori ceva mai destupati. Sa vedem. Daca iese cu nulitatea recursului pentru lipsa cauza...dau o bere si pun hotararea pe forum.
Daca in cererea contraventionala nu s-a facut cerere de niste efectele civile, daune, etc., evident nu mai are ros recurzul, dar daca s-a cerut sau sa rezervat actiunea de despagubirea, de ce nu este admisibil sa se continue proces? Mai sunt efectele care de ar fi declarat atunci cand procesul este inchis (litiscontestatio), asa cum trebuie judecator de instanta (si atunci nu era de fapt expirat contractul), sau cel de la apel, efectele a sentinte se retrocedeaze la data de depunererea cerere reconventionala.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. pres. Username33 Username33 Buna. Sunt in cautarea unei opinii constructive de 100 de puncte : Intr-un dosar de fond (judecatorie) printr-o cerere reconventionala s-a cerut constatarea ... (vezi toată discuția)