avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. pres.

Buna.
Sunt in cautarea unei opinii constructive de 100 de puncte :
Intr-un dosar de fond (judecatorie) printr-o cerere reconventionala s-a cerut constatarea nulitatii absolute a unui act juridic (sentinta civila).
Ordonanta presedintiala legata de acel dosar a fost respina ca neintemeiata (motivare in asteptare).
Tinand cont ca in fondul ordonantei nu am invocat exceptii cu privire la nulitatea acelui act, in apel pot invoca exceptiile de nulitate relativa si absoluta?
Multumesc de raspuns.

Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Username33, utilizator
Excepțiile care se referă la neregularități survenite în timpul judecării apelului pot fi invocate în aceleași condiții ca în fața primei instanțe, mai precis, cele relative pot fi invocate de partea care justifică un interes, cel mai târziu la primul termen de judecată după săvârșirea neregularității procedurale, în etapa cercetării procesului și înainte de a se pune concluzii în fond [art. 247 alin. (2) NCPC], iar cele absolute pot fi invocate de parte sau de instanță în orice stare a procesului, dacă prin lege nu se prevede altfel [art. 247 alin. (1) NCPC].
Sunt excepții absolute: excepția lipsei capacității procesuale de folosință, excepția lipsei calității procesuale, excepția lipsei de interes, excepția autorității de lucru judecat, excepția de litispendență [care însă poate fi invocată de părți sau de instanță din oficiu în orice stare a procesului în fața instanțelor de fond conform art. 138 alin. (2) NCPC], excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești, excepția necompetenței materiale [care însă poate fi invocată de părți ori de către judecător la primul termen de judecată la care părțile sunt legal citate în fața primei instanțe conform art. 130 alin. (2) NCPC, neputând fi invocată nici din oficiu de instanța de apel ca și motiv de ordine publică, excepția necompetenței materiale exclusive (cu aceleași observații ca în cazul excepției necompetenței materiale), excepția greșitei compuneri a instanței, excepția greșitei constituiri a instanței, excepția incompatibilității absolute, excepția perimării, excepția netimbrării.
Sunt excepții relative: excepția lipsei capacității de exercițiu, excepția prescripției dreptului la acțiune, excepția prescripției dreptului de a obține executarea silită, excepția conexității [chiar dacă s-ar aprecia că este o excepție absolută, ea poate fi invocată de părți sau din oficiu cel mai târziu la primul termen de judecată înaintea instanței ulterior sesizate conform art. 139 alin. (2) NCPC, instanța de apel neputând conexa apelurile, față de dispozițiile alin. (1), chiar dacă ambele pricini se află în același stadiu procesual], excepția necompetenței funcționale a secțiilor sau completelor de judecată, excepția necompetenței teritoriale relative, excepția incompatibilității relative, excepția lipsei calității de reprezentant (datorită „legăturii pe care o are cu excepția lipsei capacității de exercițiu a părții, pentru care legiuitorul prevede expres caracterul relativ”), excepția lipsei dovezii calității de reprezentant.

Multumesc pentru raspuns.
Nu va ascund faptul insa ca mi-am prins urechile !!!
Reformulez mai detaliat pentru a avea (sper) o apreciere mai concreta :
- pe rolul judecatoriei intr-un dosar civil am calitatea de parat si am formulat (pe langa intampinare si o cerere de chemare in judecata a altor persoane) o cerere reconventionala prin care am solicitat constatarea nulitatii absolute a actului juridic prin care cel care a initiat actiunea si-a "dovedit" calitatea de reprezentant a reclamantei (persoana juridica). Primul termen al acestui dosar este peste aprox. 3 luni.
- datorita faptului ca cel care pretinde a reprezenta persoana juridica continua sa savarseasca fapte in numele persoanei juridice care ma afecteaza si pe mine personal, am formulat o ordonanta presedintiala prin care am cerut instantei obligarea paratului de a nu face fapte si actiuni in numele persoanei juridice pe care pretinde ca o reprezinta pana cand nu se solutioneaza dosarul de fond. Paratul din ord. pers. este doar persoana introdusa fortat in dosarul de fond, fara persoana juridica. Dorind ca instanta sa se pronunte cat mai repede in aceasta actiune (probabil aici am gresit), nu am formulat/invocat nici un fel de exceptie de nulitate a actului juridic respectiv si nici lipsa calitatii de a reprezenta persoana juridica. Cererea mi-a fost respinsa ca netemeinica. Apreciez ca am motivat corect si conditiile de acceptabilitate a ord. pres. si conditiile de admisibilitate a "obligatiei de a nu face".
- maine insa este ultima zi cand pot face apel si in ciuda cererii de urgentare a motivarii,hotararea nu e inca redactata si comunicata. Asa se face ca sunt obligat sa merg cu motivarea apelului pe bâjbâite (pe supozitii cam ce a gasit judecatoarea ca netemeinic).
Intrebarea mea e :
dat fiind faptul ca in fondul ord. pres. nu am invocat nici un fel de exceptie (cu toate ca completul m-a intrebat), acum in motivarea apelului am dreptul/voie d.p.d.v. juridic si procedural sa invoc exceptiile care ma intereseaza, respectiv cele de nulitate relativa si absoluta si cea a lipsei calitatii de reprezentant a persoanei juridice?
Interesul meu primordial este stoparea actiunilor persoanei ce pretinde a fi reprezentantul persoanei juridice pana cand cererea mea reconventionala nu se solutioneaza.
Sper ca am fost mai clar ! Intrebati-ma ce nu ati inteles si raspund promt.
Multumesc anticipat

Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Username33, utilizator
Singurul lucru pe care nu il inteleg, cum a ti stabilit ca maine este ultima zi de formulare a apelului, daca nu vi s-a comunicat sentinta de fond? Apelul se formuleaza intr-un anume termen de la comunicare.
In rest, am inteles. Dupa cum va spuneam, exceptiile de nulitate relativa le puteti invoca daca demonstrati o vatamare a dreotului dvs- si va uitati anterior si vedeti care sunt cele care atrag nulitatea relativa( vi le-am insirat pe toate care exista); excpetiile care atrag nulitatea absoluta, exceptiile de ordine publica pot fi invocate chiar si in apel, pt prima oara ( iar, va uitati in cele pe acre vi le-am trecut)
In speta- insa, pe calea ordonanti pres se solicita ca instanta sa ia o masura vremelnica si temporara, pana la finalizarea dosarului initial din care deriva aceasta ord. Nu este voie sa se invoce motive de fond. Se impune, pt a avea castig de cauza, sa demonstrati urgenta si vatamarea dreptului dvs. Ridicand exceptii, este posibil ca instanta sa aprecieze ca antamati fondul cauzei.
popular- aratati ca intre dvs si partea adversa se disputa litigiul avand ca obiect... persoana fizica x intreprinde acte fara a-si dovedi calitatea, acte care imi vatama dreptul/interesul. Avand in vedere ca sunt prejudiciat in acest sens, pana la solutionarea cauzei solicit ca pe calea ordonantei x sa fie obligat sa sisteze actele de....
Nu vad ce rezolvati pe calea exceptiilor in ordonanta. Parererea mea este sa va canalizati in a convinge juecatorul de ce se impune ca x sa fie oprit in actele sale pana la solutionarea cauzei.
Putem continua dialogul daca tot mai aveti neclaritati
Pe portal am vazut solutia pe scurt.
Hotararea a fost pronuntara pe 6 cu termen de apel 5 zile de la pronuntare. 6+5 = 11 este deci ultima zi cand pot depune apelul. Tinand cont ca e si vacanta judecatoreasca cel mult pana in ora 11 la registratura sau prin posta cu recomandata pana seara la ora 18 cand se inchide posta.
Oare sunteti pasare de noapte ?! Pentru o conversatie telefonica va rog !!!
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Username33, utilizator
de la pronuntare, da. prima si ultima zi nu se socotesc. 7,8,9,10,11,- pe 12 este data limita

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ord. pres.: cum demonstrez aparenta de drept fara sa invoc fondul? Username33 Username33 Buna tuturor. Am nevoie de ajutor Am initiat o ordonanta presedintiala cu obligarea paratului de a nu face ceva in numele unei persoane juridice. In dosarul ... (vezi toată discuția)
Ordinea de solutionare a exceptiilor in recursul civil. Ilie S. Ilie S. Buna ziua, Am o intrebare care se adreseaza specialistilor in procedura civila. In recurs (Curte de Apel) au fost invocate urmatoarele exceptii : 1)Exceptia ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)