avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ord. pres.: cum demonstrez aparenta de drept fara sa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ord. pres.: cum demonstrez aparenta de drept fara sa invoc fondul?

Buna tuturor. Am nevoie de ajutor
Am initiat o ordonanta presedintiala cu obligarea paratului de a nu face ceva in numele unei persoane juridice.
In dosarul de fond am cerut constatarea nulitatii absolute a actului juridic in care paratul se declara reprezentantul pers. juridice. Problema e ca fondul ord. pres. mi-a fost respins caci nu-mi reiese aparenta dreptului. Problema e ca nu pot invoca nici un fel de exceptie a acelui act caci ar prejudicia fondul.
Stiind ca judecatorul nu trebuie sa cerceteze valabilitatea actului ci validitatea lui, ideea mea este sa arat ca de fapt aparenta dreptului nu este in favoarea paratului si deci prin opozitie a mea.
Vreau sa intorc expunerea problemei de asa natura incat sa reiasa ca din lipsa dovezilor VALIDE ca aparenta dreptului ar fi in favoarea paratului este de fapt in favoarea mea.
Cine ma poate ajuta cu o idee?
Daca nu m-am facut inteles asimilati problema mea cu principiul "tot ce nu este interzis este permis"
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
Username33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 13:18, 10 Octombrie 2018
Explica mai clar.
Cine pe cine da in judecata, care este obiectul.
Descrie actul pe care vrei sa il anulezi, ce interes ai, ce vrei sa obtii.
Nu am inteles mare lucru.
Preambul
J este persoana juridica, R este reprezentant. E sunt eu.
H este incheiere civila defintiva prin care se decide ca R este reprezentantul lui J

Litigiu de fond :
R formuleaza in numele lui J o cerere impotriva lui E ca sa inapoieze bunuri apartinand lui J
R si-a fondat calitatea de reprezentant al lui J in baza actului H.
E a formulat cerere reconventionala si a cerut constatarea nulitatii absolute a actului H
*termen peste 3 luni

Ordonanta presedentiala:
E cere instantei sa-l oblige pe R ca sa-i impuna "obligatia de a nu face" actiuni in numele lui J
*cerere respinsa ca netemeinica pentru ca din probatoriul administrat nu reiese aparenta dreptului in favoarea lui E (normal caci H-ul zice ca R e de fapt reprezentantul lui J si nicidecum E)

Apel ord. pres.
redactare in curs

E nu poate demonstra fara sa evoce fondul sau sa invoce exceptii de nulitate a lui H, ca de fapt aparenta dreptului este in favoarea lui, pentru a-i fi admis apelul s-a gandit la posibilitatea :
1) sa "intoarca" (expuna) motivarea apelului in asa fel incat sa reiasaca ca de fapt R nu are aparenta dreptului si deci prin opozabilitate aparenta este in favoarea lui E.
2) sa prezinte H-ul ca fiind act juridic nevalid (a nu confunda cu act juridic nevalabil)

Motivele initierii actiunii de ord. pres.
Actul H este lovit de nulitate absoluta, termenul pe fond este peste 3 luni iar R e gata sa incheie in numele lui J doua contracte care afecteaza personal pe E. Obligatia de a nu face l-ar obliga pe R sa stea in banca lui pana cand litigiul de fond (cererea reconventionala) va fi solutionat.

Dupa cum se vede dilema-i mare caci daca E evoca fondul sau invoca exceptii in apel se antameaza fondul si adio sanse de castig in apel.

Deci, care ar putea fi solutia va rog, pentru stoparea demersurilor lui R, cel putin pana se solutioneaza cererea reconventionala din dosarul de fond?
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Username33, utilizator
trebuie sa mentionezi ce fel de persoana juridica este J. E srl, fundatie... etc.
Ce acte intentioneaza R sa incheie in defavoarea lui E. Descrie paguba pe care incerci sa o eviti.
Ce relatie exista intre J, E si R?
detalii insuficiente...
În cazul.dvs. nu pare sa fie posibil sa va judecati pe ordonanta.
Alberto Kurtyan a scris:
trebuie sa mentionezi ce fel de persoana juridica este J. E srl, fundatie... etc.
Ce acte intentioneaza R sa incheie in defavoarea lui E. Descrie paguba pe care incerci sa o eviti.
Ce relatie exista intre J, E si R?
detalii insuficiente...

J este o asociatie de proprietari
E a fost numit presedinte la constituire
R este un restantier dat in judecata de J (actiune initiata de E). Ca urmare a acestui fapt R printr-un dol a reusit sa ascunda un demers judiciar (actiune in instanta in materie necontencioasa) prin care si-a insusit functia de presedinte cu hotararea H definitiva.

Problema actuala?!!?
H este un act lovit de nulitate absoluta (dar inca neconstatat de instanta) iar R, in ciuda acestui fapt, continua sa-l foloseasca in relatiile cu tertii. Nu blamez daca ar fi fost folosit doar in instanta insa recent R a facut o "AG" si a decis cu de la sine putere si impreuna cu alti 2 restantieri (si aia dati in judecata) sa incheie cel putin doua contracte (femeie de servici si administrare imobil).

Serviciile in sine nu l-ar deranja pe E insa costurile aferente ii supraincarca (dubleaza practic) cheltuielile actuale. Ambele contracte vizeaza J si persoane (PFA-uri) din anturajul lui R.

Asadar E vrea sa evite, timpul si banii cheltuiti pentru anularea contractelor incheiate de R (fara autoritate juridica vizavi de J), insa cel mai mult si mai mult E vrea sa evite supraincarcarea cheltuielilor sale de intretinere lunare (vorbim de aprox 40 ron in plus per apartament) dar si respectarea dispozitiilor din lege, hg si statut.
Daca va intrebati de ce suma asta! Ei bine firmele de pe la noi fac contractele "per scara de bloc" (suprafata pentru curatenie si numar de operatii pentru administratie) iar noi suntem doar 6 proprietari in condominiu dintre care doar 4 membri, R fiind unul din ei.

Numarul operatiilor contabile pe luna sunt intre 8 si 10 (in general 6 incasari si 2 plati plus eventual incasari fonduri de rulment).
Administratia si gestiunea financiar-contabila a fost facuta gratuit si la perfectie de E (fapt dovedit de experti) si pana sa apara restantierii nu a fost nici un fel de problema. Rezidentii plateau putin, zero majorari la facturi si toata lumea era multumita.

Mentalitatea de grup insa e periculoasa cand pe de o parte ai "abuzul" si pe de alta parta "necunoasterea". Nu trimiteti pe E sa vorbeasca cu ceilalti proprietari caci faptic a ajuns sa fie singur in tot acest bazar. Imaginati-va un pocait cu biblia in mana. Asa "arata" el acum, numai ca in loc de biblie are Statutul asociatiei (NCPC si alte legi asemenea).

P.S. toate actele lui J sunt si in prezent in posesia lui E, totusi R si-a fabricat propria stampila si ma intreb daca exista vreo lege care il obliga sa aibe CIF-ul persoanei juridice cand face stampila.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Username33, utilizator

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. pres. Username33 Username33 Buna. Sunt in cautarea unei opinii constructive de 100 de puncte : Intr-un dosar de fond (judecatorie) printr-o cerere reconventionala s-a cerut constatarea ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Cerere constatare absoluta donigao donigao Buna seara, Ma confrunt cu o situatie putin ciudata.... Sotul meu, pe vremea cand era singur a cumparat un apartament, pe care ulterior l-a vandut. Bun. ... (vezi toată discuția)