In legatura cu acele avansuri : se inchid prin trecerea sumelor pe venituri ( venituri din activitati diverse cont 708 sau poate cont 758 desi nu are o corespondenta directa ).
Puteti face o nota explicativa in care sa explicati ce s-a intamplat , eventual anexati corespondenta pe care ati purtat-o in timp cu acei clienti.
Veniturile sunt impozabile .
Despre speta cu clientii incerti :
Ar fi de studiat totusi :
ART. 22
Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
c) provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
si norme :
53. Creanţele asupra clienţilor reprezintă sumele datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, lucrări executate şi servicii prestate, pe bază de facturi, înregistrate după 1 ianuarie 2004 şi neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei.
Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri în cazul încasării creanţei, proporţional cu valoarea încasată sau înregistrarea acesteia pe cheltuieli.
... inainte de a lua decizia de a constitui ch. nedeductibile .
Orice decizie ati lua trebuie sa aveti aprobarea administratorului .
Trebuie intocmit referat iar acesta va avea viza administratorului impreuna cu decizia sa .
Pentru ajustarea taxei din facturile emise catre clienti avem :
ART. 138
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;
Este singura posibilitate prin care se poate ajusta taxa la livrare si nu va incadrati aici.