avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general avansuri clienti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

avansuri clienti

buna ziua

va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat

in anul 2006 am facturat avans catre 2 clienti persoane juridice , facturile de avans au fost platite integral , pana aici totul este clar.
din 2006 si pana2010 nu s-a mai facturat diferenta de contact si nici nu s-a stornat avansul din urmatoarele motive:
- la una din firme a decedat administratorul
- iar cealalta a dat faliment

iar eu acum in avansuri ct. 419 am acele avansuri facturate si incasate
cum sa procedez sa-i scot din evidente?
va multumesc

dar clientii incerti cum ii scot din evidentele contabile ?
sunt clienti persoane juridice si persoane fizice cu contracte de livrare marfa si prestare de serviciii pt. care nu s-a constituit nici un provizion si nici nu sunt in faliment.
ma gadeam sa-i trec pe nedeductibile 6588=4118 sa le trimit adresa de instiintare ca i-am scos din evidentele contabile dar ma intreb ce fac cu tva pe care l-am colectal si l-am platit?

va multumesc foarte mult

Cel mai recent răspuns: croitoru raluca , utilizator 08:52, 7 Decembrie 2010
In legatura cu acele avansuri : se inchid prin trecerea sumelor pe venituri ( venituri din activitati diverse cont 708 sau poate cont 758 desi nu are o corespondenta directa ).
Puteti face o nota explicativa in care sa explicati ce s-a intamplat , eventual anexati corespondenta pe care ati purtat-o in timp cu acei clienti.

Veniturile sunt impozabile .

Despre speta cu clientii incerti :
Ar fi de studiat totusi :
ART. 22
Provizioane şi rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
c) provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;

2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;

3. nu sunt garantate de altă persoană;

4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;

si norme :
53. Creanţele asupra clienţilor reprezintă sumele datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri etc. vândute, lucrări executate şi servicii prestate, pe bază de facturi, înregistrate după 1 ianuarie 2004 şi neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei.

Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri în cazul încasării creanţei, proporţional cu valoarea încasată sau înregistrarea acesteia pe cheltuieli.

... inainte de a lua decizia de a constitui ch. nedeductibile .

Orice decizie ati lua trebuie sa aveti aprobarea administratorului .
Trebuie intocmit referat iar acesta va avea viza administratorului impreuna cu decizia sa .

Pentru ajustarea taxei din facturile emise catre clienti avem :
ART. 138
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce în următoarele situaţii:
d) în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă;

Este singura posibilitate prin care se poate ajusta taxa la livrare si nu va incadrati aici.

va multumesc foarte mult pentru indrumari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva, fiindca debitul nu-l mai pot recupera alinapopescu_1972 alinapopescu_1972 Buna seara, Am un client care nu mai plateste, a fost dizolvat de finante, si apoi radiat din reg. com. (asa apare acum). Eu am un debit de vreo 200 de mil. ... (vezi toată discuția)
Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)