Matusa mea (ruda prin alianta) doreste sa-mi doneze apartamentul. Este vaduva de zece ani, fara copii, are o sora (fara copii) in Romania si patru frati in strainatate. Rudele sotului sunt mostenitori? In ce conditii NU poate fi atacat actul de donatie?
Multumesc
Rudele sotului nu sunt mostenitori doar in cazul in care apartamentul a fost un bun personal al matusii.
Actul de donatie este atacabil si punct.
Cea mai sigura este v-c dar banuiesc ca doriti evitarea cheltuielilor si de aceea v-ati gandit la donatie? Personal nu va sfatuiesc sa riscati cu donatia.
In general, sotii fara copii, isi fac testamente reciproce. Daca exista un asemenea testament in favoarea matusii din partea sotului decedat atunci rudele sotului nu pot emite pretentii.
Intr-adevar donatia e atacabila, dar daca matusa va face un testament in favoarea d-voastra, instituindu-va legatar universal, atunci d-voastra ramaneti singurul mostenitor testamentar, inlaturand de la mostenire pe sora si fratii matusii. Iar singura persoana care ar avea interes sa atace donatia ati fi doar d-voastra. Dar aceasta varianta este posibila doar daca este indeplinita conditia existentei testamentului in favoarea matusii.
Donatia poate fi atacata de mostenitorii rezervatari, respectiv: descendenti, sot, parinti.
Cum in cazul de fata nu avem de-a face cu primele doua categorii de mostenitori, singura problema ar fi daca parintii sotului matusii mai sunt in viata.
Daca nu, atunci nu vad niciun impediment in a face contractul de donatie.