avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... anonima
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

anonima

Exista posibilitatea, ca in minunata noastra tara, diferite organisme, sa efectueze "anchete" care au la baza "denunturi" anonime. Scrisori nesemnate, sau semnate generic "oameni de bine" (este numai un exemplu) genereaza reactii in lant. Este legal sa se dea curs acestor anonime? In situatia in care, anonima se constata a fi fost nefondata, cum poate fi tras la raspundere "anonimul", avnd in vedere ca in astfel de situatii, de foarte multe ori cinstea unor oameni este pusa la indoiala, se fac acuzatii indirecte, iar imaginea in fata unor colegi si a sefilor este grav afectata.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:16, 12 Martie 2008
denunturi penale anonime nu se pot face, deoarece acestea se fac la plangerea prealabila a presupusei victime lezate intr-un drept al sau.
altfel tu personal daca te-ai simtit lezata in orgoliu sau demnitate poti merge in instanta cu insulta sau calomnie si ceri si cheltuieli de judecata sa fie platite de catre ei. deci e gratis procesul +poti cere onorarui avocat, daca ai avocat si daune interese materiale.
Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi sunt clasate.
Din pacate,va dau dreptate.Se mai practica acest sistem de asa zise sesizari semnate de OAMENI DE BUNA CREDINTA-.In mod normal ele nu trebuiesc luate in seama ,ci pur si simplu clasate. Si totusi.....,din exces de zel uni din cei abilitati i-si fac de lucru.Solutia,instanta de judecata pentru insulta si calomnie.Dar sa nu uitati sa trageti la raspundere si pe cel care si-a depasit competentele dind curs unei astfel de sesizari.
nu exista totusi un cadru legal? un articol de lege. Mie nu mi se pare corecta de loc aceasta abordare a problemei. Daca ai ceva de spus trebuie sa ai si taria de semna declaratiile facute. In plina campanie "anticoruptie" si restructurare a institutiilor bugetare exista acest gen de practici. Un om competent in mod cert poate avea de suferit in urma unui asemenea denunt, chiar daca se dovedeste ulterior a fi nefondat. Deja asupra lui planeaza o urmbra.
OG nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobata prin Legea nr. 233/2002

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
O petitie nesemnata poate fi considerata anonima? MIXAM MIXAM Regimul petitiilor reglementat de Ordonanta 27/2002 art. 7 nu se iau in considerarea petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de ... (vezi toată discuția)
Sesizare anonima buna ziua! cum pot depune o sesizare anonima ... vitalsmart vitalsmart Sesizare anonima Buna ziua! Cum pot depune o sesizare anonima care sa nu fie clasata. Petitiile anonime sunt clasate in baza unei legi, lege care permite ... (vezi toată discuția)