Buna seara! Problema mea este urmatoarea. Mama mea are bilet de avion pt data de 20 dec ca sa plece in CO 2 saptamani sa isi vada sora si sa se odihneasca, neavand concediu de cativa ani. La locul de munca, in urma cu o luna, a anuntat (verbal, nu scris )concediul, seful intitutiei fiind de acord. Intre timp mama mea a avut probleme de sanatate si a fost obligata sa isi ia concediu medical pentru o saptamana, iar acum ii este refuzat concediul de odihna. Asadar, pe 4 decembrie a vrut sa isi dea demisia deoarece are nevoie de odihna din cauza starii de sanatate care nu ii mai permite sa lucreze 10 ore pe zi si sa poata profita de vacanta planuita de sarbatori, iar de pe 4 pana pe 20 ar fi fost indeplinita cerinta celor 15 zile de preaviz. Demisia nu i-a fost acceptata pe data de 4 si i s-a cerut sa faca o alta cerere pe 7 dec cand ii va fi acceptata tocmai pt ca cele 15 zile de preaviz sa depaseasca data de 20dec cand concediul a fost programat si sa fie obligata sa lucreze in continuare fara sa poata beneficia de concediu. Ce se poate face in aceasta situatie cand concediul de odihna i-a fost refuzat, iar demisia nu ii va fi acceptata decat dupa data de 7?
Demisia inseamna ca salariatul preavizeaza institutia (angajatorul) despre incetarea contractului de munca, cu respectarea termenului de preaviz. Angajatorul nu avea nici un drept sa nu inregistreze demisia in data de 4 decembrie. In legatura cu CO acesta urmeaza sa fie compensat in bani la data incetarii CIM.
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Demisia este un act unilateral prin care angajatul anunta angajatorul cu privire la decizia lui de incetare a raportului de munca, bineinteles cu respectarea termenului de preaviz prevazut in contractul de munca. Daca mama inainteaza demisia (cu numar de inregistrare) catre angajator, acesta nu poate decat sa ia la cunostiinta decizia angagatului. Daca mama a aceeptat propunerea angajatorului de a inceta raportul de munca cu data de 7, nu cu data de 4, atunci CIM ar trebui sa inceteze cu acordul partilor, nu prin demisie.
mama dvs. poate sa-si isi ia co in timpul preavizul este perfect legal, co nu intrerupe preavizul, totul este sa anunte in scris si preavizul si cererea de co si sa primeasca nr. de inregistrare si sa isi pastreze o copie a cererilor ca sa fie acoperita legal.
multa sanatate.
Preaviz si c.o.
Viovas
Buna ziua.
Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)