avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Pe 5 ianuarie 2011 implinesc 58 ani avand 36 ani vechime in munca. Doresc sa stiu daca ma pot pensiona partial anticipat incepand cu 1 ianurie 2011
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:54, 8 Decembrie 2010
Daca sunteti femeie, da, indepliniti deja conditiile de varsta ( 54 de ani si 4 luni) si stagiu complet de cotizare (28 de ani si 8 luni). Cererea impreuna cu actele le depuneti in prima zi lucratoare a anului 2011.

Daca sunteti barbat, nu puteti depune cererea intrucat nu indepliniti conditia privitoare la varsta (60 de ani).
Dna Gabriela,
Va rog sa ma lamuriti, de ce nu poate sa isi depuna dosarul in luna decembrie 2010, cu solicitarea pensiei de la 01.01.2011?
Multumesc!
@Bruta

Dar am mai scris. :)

Din cauza articolului 83 din Legea nr. 19/2000. Ar trebui sa-i deschida drepturile de pensie anticipata partiala din decembrie. Asta inseamna incalcarea art. 10 din Legea nr. 118/2010.

In alta ordine de idei, nu poti sa depui o cerere la o data la care indeplinesti conditiile pentru a beneficia de pensie si sa soliciti deschiderea drepturilor la o data ulterioara, intrucat nu ai temei legal sa faci asta.
Pai tocmai ca ati raspuns asa cum vad eu:
Daca nu ii poate deschide dreptul cu luna decembrie cf art 10 din lg 118 - si este corect - i se va deschide cu data solicitarii, cu 01.01.2011.

In cealalta ordine de idei...nimeni nu ma poate obliga sa solicit pensionarea exact la data indeplinirii conditiilor de pensie daca eu doresc cu o data ulterioara
Multumesc dar nu suntem pe aceeasi frecventa:) si e f. bine, ca e constructiv
***Pentru doamna care a pus intrebarea: Sunati casa de pensii de care apartineti! ***
Bruta a scris:
***Pentru doamna care a pus intrebarea: Sunati casa de pensii de care apartineti! ***

Dar de ce sa sune? Sa incerce sa depuna dosarul de pensie, apoi sa ne spuna si noua daca i l-a primit casa teritoriala de pensii. Nu-i mai bine asa? :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata ana_enea ana_enea Ma numesc Ana Enea, In luna februarie 2011 implinesc 56 ani si am o vechime in cimpul muncii (cu plata la zi a asigurarilor) de 34 ani. Vreau sa stiu daca ma ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 118/2010: in perioada 03.07.2010 - 31.12.2010, in sistemul public de pensii si in sistemele neintegrate acestuia nu se mai acorda pensii anticipate / anticipate partiale Gabriela  Pintea Gabriela Pintea In Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010 a fost publicata Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, ... (vezi toată discuția)
Cerere pensionare anticipata gpana gpana Indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala si doresc sa ma pensionez incepand cu 01.01.2011, indiferent prin ce lege a pensiilor (noua ... (vezi toată discuția)