Bună ziua,
Am a întrebare:
Trebuie plătit contribuţia de şomaj şi CAS în cazul unei II înfiinţat în anul 2009 care realizează venit lunar pe baza unui contract de prestări servicii încheiat cu o persoană juridică pentru o perioadă de 3 ani? Titularul de II nu are contract de muncă.
Contractul cu casa de pensii este obligatoriu de la infiintare. Mergeti la casa de pensii si asigurati-va pentru o suma nesemnificativa, astfel nu veti plati penalitati mari (10-20 RON /luna).
Contributia la somaj a fost obligatorie in perioada Iulie - Septembrie 2010, procentul de 0.5% s-a aplicat asupra venitului net obtinut pe lunile Iulie, August si pina pe 13 Septembrie.
Atentie la sanatate, exista obligativitatea platii si acolo.
Contributia la somaj si CAS am platit pentru perioada iulie -10.septembrie 2010, si la sanatate platesc trimestrial de la infiintare. In 2009 la Cas mi-au spus ca nu e obligatoriu sa platesc contributia.
Ma intereseaza care e diferenta intre contract de prestari servicii si contract/conventie civila? daca am contract de prestari servicii trebiue sa platesc somaj si Cas si dupa 10 seprembrie 2010?
Ca titular I.I., CAS este obligatorie conform Legii pensiilor nr. 19/2000.
Contractul de prestari servicii se incheie spre exemplu de PFA/I.I./IF si beneficiar pentru prestarea de servicii.
Contractul/conventia civila se incheie de catre o persoana fizica (nu ca PFA/II/IF) cu un beneficiar si in acest caz se aplica prevederile OUG nr. 82/2010 si platitorul de venit trebuie sa se retina si sa se plateasca CAS-10,5% si contributie de somaj-0,5%. Se datoreaza si CASS - 5,5%. OUG nr. 82/2010 nu se aplica PFA/II/IF.
In cazul unui contract de prestari servicii, ca I.I. nu se datoreaza contributie de somaj. CAS se plateste ca titular de I.I.
Csilla, legea pensiilor spune (spunea si in 2009):
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
99.9% sanse sa va incadrati in unul din punctele astea, titularul unei II intra daca nu in categoria a) sau b) sigur intrati la punctul f)
OUG 82 a modificat OUG58, contractul de prestari servicii nu intra sub incidenta OUG 82, ca urmare nu mai exista obligatia platii somajului conform OUG 58 modificata prin OUG 82.
TREBUIE insa sa platiti CAS conform legii pensiilor, ramin la parerea asta ...
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Oug 58 pentru pfa
kriss2304
Buna ziua!
Din nou vin cu intrebari pentru ca noile modificari ne baga in ceata. As vrea sa stiu daca mie, ca traducator autorizat si cu contract de prestari ... (vezi toată discuția)