avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat ca PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat ca PFA

Buna ziua

Lucrez in domeniul IT, am primit o oferta de angajare de la o firma. Problema e ca domnii respectivi angazeaza prin PFA, adica vor sa fi angajat ca persoana fizica pe un salariu mic(minim pe economie) si restul trecut prin PFA cu norma fixa de venit.
As dori sa stiu cat este de legal si cat de mult imi complica mie existenta :) ?

va multumesc


Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:45, 20 Martie 2008
numai asa poti fi *muls* de impozit si de taxe de doua ori o data ca salariat care va trebui sa fii la program si a doua prin PFA - cu norma fixa de venit
Scuze nu prea am inteles, deci din salarul ca persoana fizica se va plati: pt pensie, sanatate, somaj, impozit, etc. Dar pentru PFA am inteles ca mai trebuie platit impozitul. Acesta este de 16%?

merci mult
si celelalte la fel si din PFA ca sant venituri nu ? ca doar n-ai scutire
Pai si o sa trebuiasca sa platesc si din PFA pensia, sanatatea, etc? Am citit pe unele forumuri si unii ziceau ca se plateste doar impozitul din veniturile de PFA.
Ca PFA platesti tot ce plateste un angajat, numai ca nu ti se retin la sursa ci ai onoarea de a te plimba tu pe la institutiile implicate. Nu stiu de ce ti-a spus altcineva tocmai contrariul, dar hai s-o luam pe text de lege. Asigurarile sociale sunt reglementate de legea 19/2000, care prevede:

Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;

III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;

IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.

Asigurarile de somaj sunt reglementate de legea 76/2002, care conduce la aceeasi concluzie:

Art. 18 - (1) În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:

a) cetăţenii români care sunt încadraţi în muncă sau realizează venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetăţeni români care lucrează în străinătate, în condiţiile legii;
c) cetăţeni străini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncă sau realizează venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia să plătească contribuţiile de asigurări pentru şomaj şi au dreptul să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste asigurarile sociale de sanatate trebuie sa avem in vedere legea 95/2006:

Art. 215 - (1) Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane pe bază de contract individual de muncă ori în baza unui statut special prevăzut de lege, precum şi persoanelor fizice, după caz.

(2) Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii sunt obligate să depună lunar la casele de asigurări alese în mod liber de asiguraţi declaraţii nominale privind obligaţiile ce le revin faţă de fond şi dovada plăţii contribuţiilor.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi persoanelor care exercită profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, să desfăşoare activităţi independente.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru pfa si ctr. drept de autor alice53 alice53 revin cu aceasta intrebare: ce impozite la stat plateste cel care are un ctr. drept de autor si daca te-ai infiintat ca PFA ? am intrebat ceva persoane si am ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta sau pfa Leo Leonard Leo Leonard Sunt agent consiliere la o banca printr-un contract de agent si aceasta activitate este catalogata ca fiind dependenta. banca imi cere sa-mi fac PFA si nu ... (vezi toată discuția)