avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iar succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iar succesiune

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate>
Tatal meu a murit acum 20 de ani. In urma lui a ramas mama si doi frati sa zicem A si B. Succesiune dupa tata nu s-a facut. Acum 5 ani moare B. In urma lui raman doi copii. Mama lui A si B care era foarte bolnava se hotaraste sa mearga la notar sa faca succesiune dupa sotul ei ,pentru a fi sigura ca nu moare fara sa ii lase lui A tot , deoarece toata viata ii daduse numai lui B -ii facuse casa , ii mai luase si un apartament, paminturi, etc.- plus ca nora si copii fiului ei decedat sarisera la ea sa o omoare si o amenintau peste tot-.
Merge la notar imreuna cu niste martori, unde obtine certificatul de mostenitor pe numele ei si a lui A. Copii lui B ii anuntase verbal sa vina la notar dar au injurat-o si i-au spus ca nu vin. Notarul a intrebat-o daca mai lasa ceva si copiilor lui B - cunostea foarte bine situatia faMILIEI- si mama a spus ca le-a dat destul cat a fost B in viata. Pe certificatul de mostenitor apare la straini de succesiune-nimeni, renuntatori-nimeni. Deasemenea mama a dat o declaratie in fata notarului cu toate bunurile din averea sotului ei pe care le-a dat lui B in timpul vietii. Vreau sa va intreb daca este corect sau daca poate fi atacat acest CM de catre nepoti, dupa 5 ani. Ce se poate face pentru a intra daca nu este legal, in legalitate.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:52, 13 Martie 2008
De atacat se poate ataca orice. Problema tine de succes. Termenul de prescriptie era de 3 ani si inteleg ca trecura deja vreo cinci.
Multumesc de raspunsul prompt.Dar nu prea inteleg cu termenul de prescriptie... Au trecut cinci ani de cand a fost emis certificatul de mostenitor.... Daca nu a fost atacat in acest timp putem sa stam linistiti ???
Va rog frumos sfatuiti-ma caci se=-au cam aprins spiritele ...
Termenul de prescriptie este termenul in care se poate exercita o actiune in justitie. In speta, perioada de timp in care putea fi atacat certificatul de mostenitor.
Puteti sta linistita, nu se mai poate ataca in mod normal acel CM. Dar, desigur, acel termen de prescriptie de 3 ani putea fi suspendat, intrerupt, mostenirii putand cere repunerea in termen dac au motive.

Faceti o copie dupa actiunea lor in instanta si mergeti cu ea la un avocat, si cu actele Dvs.
Deci sa ma fac inteles mai bine. Deocamdata nu au depus nici un act in instanta si nici o reclamatie. De cinci ani de zile de cand a murit fratele meu nici macar nu au trecut sa o mai vada pe mama, desi stau foarte aproape , trimitandu-i doar injurii si alte vorbe frumoase prin terti. Ma intereseaza deci daca pot ataca nepotii in justitie actul de mostenire pe care l-am facut la notariat acum cinci ani impreuna cu mama mea , care a refuzat sa le mai lase ceva considerand ca le-a dat toata viata numai lor si mie nimic.
Nu stiu daca ma fac bine inteles, pentru mine totul este o nebuloasa. Va rog ajutor...

Alte discuții în legătură

Anulare act valentin popescu valentin popescu Buna Seara. Vreau sa va intreb,daca se desfintiaza un certificat de mostenitor(speta in actiune unde se cere nulitate absoluta CM-ul) Cel care a cumparat in ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - anulare, prescriptie andreicosminus andreicosminus Am urmatoarea speta: De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E. Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat ... (vezi toată discuția)