avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act

Buna Seara.
Vreau sa va intreb,daca se desfintiaza un certificat de mostenitor(speta in actiune unde se cere nulitate absoluta CM-ul) Cel care a cumparat in baza CM-ul cu contract vanzare-cumparare(cadastru,intabulare).Ce ar tebui sa fac.
Va Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 11:50, 12 Ianuarie 2010
ce doriti sa aflati?
cum sa atacati certificatul ...prin instanta.
va poate fi si dvs atacat actul daca sunteti cumparatorul.
asta nu inseamna ca actul dvs ramane imbatabil dar aveti sanse mari de reusita avand in vedere ca puteti demonstra ca sunteti cumparator de buna credinta.
Buna seara.
Eu zic ca sunt un cumparator de buna credinta, intucat am facut investiti foarte mari in imobilul pe care sa facut actul.Vreau sa va intreb daca in cazul acesta TERMENUL DE PRESCRIPTIE decade.Din cate am inteles mostenitori rezervatari pot ataca contractul aratand ca este vorba de o donatie deghizata(intre cumparator care este mostenitor al vanzatorului).
buna ziua!
dvs in calitate de cumparator va puteti apara invocand Teoria Mostenitorului Aparent.
oricum asta nu insemna ca in mod obligatoriu se va mentine si actul dvs.
depinde de motivul invocat de catre acestia pt a cere nulitatea absoluta a CM...
ar trebui sa ne dati mai multe detalii.
Un act subsecvent(care are legatura cu un act principal ) poate fi anulat, conform adagiului latin accesorium sequitur principale.
Prin urmare, daca va fi desfiintat sau modificat certificatul de mostenitor , si actul de vanzare poate avea aceeasi soarta.
Buna ziua.
In anul 1992 decedeaza x consiliul local al com. unde defunctul a avut ultimul domiciliu a cerut dezbaterea succesiunii dupa defunct.Sotia lui x a depus toate inscrisurile ce-i sau cerut si ANEXA 1 in care erau mentionate bunurile si totii succesorii(8 copii rezultati din casatorie cu defunctul) Nu se stie concret daca notarul de stat a convocat totii succe. la desb. succe.( deoarce copii nu-si amintesc sa fi primit citatie) Dar sotia defunctului iau anutat LA VOCE pt.a se prezenta la notar pt.a-si manifesta expres(ori tacit) acceptarea sau renutarea la succesiune.Sotia lui x sa prezentat singura nici unul din cei 8 copii nu sau prezentat(nu au fost interesati)
Drept pentru care dupa exp. termenului de 6 luni de la deschiderea succe.,a fost emis CM-ul ca unic mostenitor sotia lui x cu cota de 1/1.
Sa presupunem un lucru daca mostenitori au fost chematii la notariat prin citatie sau publicitate si nu au dat curs solicitari. Este posibil safie ogreseala in CM-ul mentionez 2 aspecte imp.(1) Au renutat la mostenire NU SUNT (2) Sunt straini de succesiune NU SUNT. Un alt aspect am o fotocopie de inchiere a CM-ul unde cei 8 copii sunt trecutii la rubrica AU LIPSIT.
In anul 2000 unul dinte copii aduce inbunatatirii casei parintesti cu resurse proprii(material si finaciar).
In anul 2002 i se fac act vanzare-cumparare(pe casa si pamantul unde este const. casa) celui ce aduce inbunatatiri.
Tot odata in 2002 notarul unde sa incheiat actul V-C,a emis un certificat suplimentar la CM-uldin 1992 unde declara bunurile ramase (adica teren intravilan, a fost dobandit de defunct prin r.d.p. in baza legii 18/1991,titlul de proprietate a fost eliberat in 1996) Mentionez ce se specifica in C. SUP. notarul public a cercetat piesele dosarului eliberat in 1992 SI SPUNE mostenitori sotia lui x cu cota 1/1din masa succesorala,care a acceptat expres in 1992.
Intrebarea mea este daca notarul public care a facut C.SUPL.a studiat cu adevarat acel dosar,cum specifica.
In lun Noiembrie 2009 5 copii din ceii8 o cheama pe mama lor in instata si cer nulitate absolut a ambelor certificate pe motiv ca nu au fost trecuti pe CM-ul ca fiind mostenitori acceptanti.
Sotia defunctului nu si dorit sa inlaturie pe copii de la mostenire ,dar pasivitatea lor nu ca s-a manifestat in cele 6 luni de la decesul deunctului, ci si ulterior pana la data chemarii in instanta 17 ani. Dumn. ce deduceti ca este corect sa se ceara nulitate absoluta aCM-ul. Va Multumesc.

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral-fara anulare contract vanzare-cumparare valentin popescu valentin popescu Buna Seara. Cu amabilitatea dvs. va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema care o specific pe scurt. Tatal a decedat in 1992 cum se proceda la ... (vezi toată discuția)
Succesiune valentin popescu valentin popescu Buna seara. Notarul de stat (1992) desemnat ptr.succesiune are obligatia de a-i chema pe toti succesorii din anexa 1 la data dezbaterii acesteia. Este si un ... (vezi toată discuția)
Anulare act valentin popescu valentin popescu Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)