Notarul de stat (1992) desemnat ptr.succesiune are obligatia de a-i chema pe toti succesorii din anexa 1 la data dezbaterii acesteia. Este si un alt procedeu de a chema mostenitorii la DEZ. SUCCE.(in afara de citatie).IN ANEXA 1 se cere actele stare civila(certificat de nastere).Cum afla notarul adresa descedentilor ptr ca la vremea respectiva nu mai locuiau toti impreuna cu defunctul.Nici unul dintre descedentii nu au primit citatie de prezentare la notar.Poate sa fie o greseala a notarului.VA MULTUMESC???
Ar trebui sa fiti mai explicit. Cine a deschis succesiunea ? Exista dovada ca citatiile au fost trimise? Adresele erau corecte? In conditiile in care nu sunt cunoscute adresele mostenitorilor acestia vor fi citati prin publicitate.
La notarul de stat, in vremurile trecute, se faceau succesiuni numai daca veneau mostenitorii si voiau sa faca succesiunea! De regula asa. Invitatia la succesiune a notarului e doar o simpla invitatie, impart si ei cascavalul intre ei, pentru ca nu e obligatoriu, si nu e somatie. Nu e obligatoriu sa primiti asa ceva, pentru a putea face succesiunea, si nu puteti da vina pe notar daca s-a facut succesiune in lipsa vreunui mostenitor, ca nu l-a chemat la mostenire.
La primarie, cand se face certificatul de deces, rudele care se ocupa cu aceasta declara anumite date, cine ar fi mostenitori, ce bunuri ar fi de impartit. Aceste date se si verifica la stare civila, cate de cat, se rezuma toate in ANEXA, si aceasta se semneaza de catre ruda solicitanta a certificatului de deces. Apoi aceste anexe ajung la notari, care in baza adreselor mostenitorilor, datelor trecute in ea, face invitatiile la succesiune.
Daca o data s-a emis un Certificat de mostenitor, si s-a dispus in el cine accepta si cine renunta la succesiune, nu se mai poate face in alt mod succesiunea, dupa alte bunuri aparute poate ulterior. Cine a acceptat de prima data, mosteneste, cine a renuntat, nu mai mosteneste niciodata.
Daca stiti ca este greseala in Certifiatul de Mostenitor, a fost omis un mostenitor, in instanta cereti rectificarea si despagubire de la mostenitorii care au declarat in fals ca numai ei au drept de mostenire!
Buna ziua.Va multumesc prt. raspuns.In anul 1992 decedeaza x consiliu local al comunei unde defunctul a avut ultimul domiciliu a cerut DEZ. SUCCE. Sotia defunctului a depus toate inscrisurile ce au fost solicitate si anexa 1 in care erau mentionate bunurile si totii succesorii defunctului(8copii rezultati din casatoria cu defunctul)Nu se stie concret daca notarul de stat a convocat totii succesorii la DEZ, SUCCE. cum am mentionat in mesajul anterior,ptr. as-i manifesta exspres (ori tacit) acceptarea sau renutarea la succesiune.Sotia defunctului sa prezentat singura,nici unul din cei 8copii nu sau prezentat(nu au fost interesati ,totii stiau de moartea defunctului,tot odata stiau de la sotia defunctului de deschiderea succesiunii) Drept ptr. care dupa exp.termenului de 6 luni de la deschiderea succe. afost emis C.M.(ca unic mostenitor sotia defunctului cu cota 1/1) Sa presupunem un lucru daca succesorii au fost chematii la notariat prin (citatie sau publicitate) si nu au dat curs solicitari.Este posibil sa fie o greseala in C.M. mentionez 2 aspecte (1)au renutat la succesiune NU SUNT(2)sunt straini de succesiune NU SUNT. Un alt aspect am o fotocopie de incheiere a C.M. unde cei 8 copii sunt trecutii la rubrica AU LIPSIT. Este posibil in acest caz nulitate absoluta a certificatului de mostenitor.Va multumesc.
Eu zic ca da, se poate ataca CM ul, dar nu cred ca nulitatea absoluta va fi, partial este corect, au "omis" doar cativa mostenitori :D, categoric trebuie sa fie posibil schimbarea lui. Fara declaratii de renuntare, procuri sau orice alte acte care sa ateste si intentiile celorlalti mostenitori, nu trebuiau sa faca CM-ul.
Cel mai sigur intrebati in direct un avocat.
Dar dupa sotia defunctului oricum tot Dvs. (cei 8 copii) veti mostenii, s-au facut alte acte de instrainare din partea sotiei supravietuitoare?
In anul 2001 unul din copii aduce inbunatatirii casei parintesti,cu resurse propri(material si finaciar) In anul 2002 i se fac act vanzare -cumparare (pe casa si pamantul unde este construita casa) celui care aduce inbunatatirii. Vreau sa va aduc la cunostinta un lucru ,tot odata in 2002 notarul unde sau incheiat actul v-c ,a emis un CERTIFICAT SUPLIMENTAR la C.M.din 1992 unde declara bunurile ramase(adica teren intavilan,a fost dobandit de defunct prin r.d.p. in baza legi 18/1991,titlul de proprietate a fost eliberat in 1996.) Mentionez ce se specifica in C.SUP.notarul public a cercetat piesele dosarului eliberat in 1992 si specifica mostenitori (sotia defunctului cu cota 1/1 din masa succesorala,care a acceptat succesiunea expres in 1992) Intrebarea mea este daca notarul public care a facut C. SUPL. a studiat cu adevarat acel dosar , cum specifica. Va multumesc.
Anulare act
valentin popescu
Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)
Anulare act
valentin popescu
Buna Seara.
Vreau sa va intreb,daca se desfintiaza un certificat de mostenitor(speta in actiune unde se cere nulitate absoluta CM-ul) Cel care a cumparat in ... (vezi toată discuția)