Am varsta de 40 ani si sotul meu (55ani) a decedat , acesta a fost pensionat pe caz de boala de gradul I de invaliditate. As dori sa stiu daca pot primi pensie de urmas eu fiind casnica. Unde ma pot adresa si de ce acte as avea nevoie ?
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Va puteti adresa la Casa de Pensii din judetul in care locuiti. Acte necesare :
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- talonul de pensie al decedatului
Pensie de urmas
Elena220563
As dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas,sotul meu in varsta de 54 de ani ,pensionat pe caz de boala a decedat in urma cu 3 luni,beneficiind de ... (vezi toată discuția)