Va deranjez si eu cu o problema pe care nu stiu de unde sa o apuc.
Locuiesc in Canada de ceva ani. Tatal meu a decedat in urma cu aproape 3 ani in Romania. In urma lui am ramas eu, unicul descendent, si mama mea care continua sa locuiasca in casa parinteasca.
Nu am avut cum sa ajung in tara in cele 6 luni dupa moartea tatalui meu, iar mama nu s-a grabit sa deschida succesiune. Acum, la 3 ani dupa eveniment, vreau sa vin in tara si sa rezolv si problema asta, dar mama ( femeie batrina si pardon, fara minte) se teme ca daca face succesiune ramine pe drumuri si-i iau eu casa. Eu unul vreau sa fac succesiune acum, pentru ca in cazul in care Doamne fereste moare si ea, o sa-mi fie si mai greu sa descurc toate actele.
Problema este: nu am cum sa depun actele necesare la notar pentru ca nu le am, mama le are pe toate. Cum pot sa o fortez sa faca succesiune? Sau, in caz ca nu fac succesiune si ea moare, la ce scenariu sa ma astept?
Nu o puteti forta sa faca succesiunea, dar puteti face dvs cerere de deschiderea succesiunii. In acest sens, notarul public o va cita si pe mama dvs in calitate de mostenitoare a defunctului.
In cazul decesului mamei se poate face o succesiune succesiva. Mai intai dupa tata si apoi dupa mama.
Pot sa depun cererea fara sa atasez toate actele necesare- certificat de deces, acte de proprietate, etc?
M-am gandit la asta, dar am crezut ca notarul o sa ma trimita la plimbare
Puteti face cerere pentru deschiderea succesiunii, notarul urmand sa inventarieze bunurile. In cerere trebuie sa prezentati insa datele defunctului. Daca nu aveti insa nici macar certificatul de deces, o sa dureze, precum si spezele o sa fie mai mari.
De asemenea, notarul poate sa refuze sa preia cazul Dvs., daca i se pare infructuos.
Apropo de deschiderea succesiunii, Dvs. ati acceptat-o in termenul legal de 6 luni?
Mult succes
Nu, nimeni nu a acceptat-o in termen, eu pentru ca nu eram in tara, si mama pentru ca nu a interesat-o, cred. Nefiind la curent cu legislatia, nu mi-am inchipuit ca trebuie actionat in 6 luni. O sa incerc sa contactez un notar sa vad ce ma sfatuieste. Chiar daca vin in tara, nu o sa ma mult timp la dispozitie asa ca trebuie sa stiu exact ce am de facut.
nu este absolut necesar sa contactati un notar. la fel de eficient si cu costuri mult mai mici este si un avocat care poate sa va ajute la dezbaterea mostenirii. Se solicita instantei stabilirea mostenitorilor, a cotelor, iesirea din indiviziune si totul se face printr-o tranzactie redactata de avocat. Intr-un termen, maxim doua, e totul gata.Mama dvs. are oricum 1/2 din averea ramasa de pe urma defunctului sot, respectiv tata, asa ca la masa de impartit va fi doar cealalta jumatate. Prin urmare, mama dvs. poate fi convinsa ca nu se supune nici unui pericol daca face acest lucru, dimpotriva, aceste mosteniri trebuie dezbatute intr-un timp rezonabil, intrucat mai tarziu se pot crea multe neplaceri.
Cat priveste termenul de 6 luni, daca nimeni nu contesta acest fapt si se declara ca mostenirea a fost acceptata in mod tacit si ca o parte din bunuri sunt in posesia mostenitorilor, nu va fi nici o problema.
concluzionez, nu uitati, chemati avocatul!
Succesiune legala
Mihail Opra
Buna Ziua,
Pe o proprietate sunt mai multi mostenitori legali, dar nu toti dintre ei vor sa participe la realizarea succesiunii notariale, fapt care face ca ... (vezi toată discuția)