avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "rezerva succesorala"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"rezerva succesorala"

Am auzit ca la un contract de vanzare cumparare sau la intocmirea unui testament se poate specifica ca se doreste renuntarea la rezerva succesorala.Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 23:15, 11 Martie 2008
:)):)):)):))
Nu, nu e adevarat! Rezerva succesorala se cuvine in temeiul legii si nu se poate renunta la ea decat dupa decesul autorului. In caz contrar este un pact asupra unei succesiuni viitoare, care este interzis de lege.
Categoric nu. Nu prea sunt tangente intre contractul de vanzare-cumparare si institutia rezervei succesorale. cat despre renuntarea la ea in caz de intocmirea unui testament nu se pune problema. De rezerva succesorala beneficiaza unii dintre mostenitorii celui care lasa testamentul////
Ceea ce ati auzit dv. (pot numai sa presupun) se refera la acte gratuite, nu vanzari... si la raportul donatiilor probabil...
Adica, in anumite cazuri cel care preia bunul gratuit nu e obligat sa-l aduca inapoi la impartirea mostenirii in natura (in caz ca depaseste rezerva succesorala). Asta nu inseamna ca nu e obligat sa-l aduca inapoi ca si contravaloare.
Nu stiu daca seamana cu ceea ce ati auzit si daca la asta va refereati, dar e singurul lucru la care m-am putut gandi sa semene cu ceea ce descriati dv. aici.
Poate veniti cu detalii...
Se poate scuti de raportul donatiilor, nu renunta. In niciun caz nu se poate renunta la rezerva succesorala anterior deschiderii succesiunii, aceasta se cuvine in temeiul legii succesorilor rezervatari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica mea vrea sa-mi lase casa prin testament Gambino Gambino Bunica mea in varsta de 89 de ani are o garsoniera pe care vrea sa mi-o treaca pe numele meu . Avand in vedere ca nu am bani acum pentru acte de donatie sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Donatie de la parintii Simonamihai30 Simonamihai30 Am primit de la parintii mei casa lor prin donatie acum un an de zile fiind fiica lor. Tata are din prima casatorie un fiu si mama la fel avand un fiu din ... (vezi toată discuția)