Am auzit ca la un contract de vanzare cumparare sau la intocmirea unui testament se poate specifica ca se doreste renuntarea la rezerva succesorala.Este adevarat?
:)):)):)):))
Nu, nu e adevarat! Rezerva succesorala se cuvine in temeiul legii si nu se poate renunta la ea decat dupa decesul autorului. In caz contrar este un pact asupra unei succesiuni viitoare, care este interzis de lege.
Categoric nu. Nu prea sunt tangente intre contractul de vanzare-cumparare si institutia rezervei succesorale. cat despre renuntarea la ea in caz de intocmirea unui testament nu se pune problema. De rezerva succesorala beneficiaza unii dintre mostenitorii celui care lasa testamentul////
Ceea ce ati auzit dv. (pot numai sa presupun) se refera la acte gratuite, nu vanzari... si la raportul donatiilor probabil...
Adica, in anumite cazuri cel care preia bunul gratuit nu e obligat sa-l aduca inapoi la impartirea mostenirii in natura (in caz ca depaseste rezerva succesorala). Asta nu inseamna ca nu e obligat sa-l aduca inapoi ca si contravaloare.
Nu stiu daca seamana cu ceea ce ati auzit si daca la asta va refereati, dar e singurul lucru la care m-am putut gandi sa semene cu ceea ce descriati dv. aici.
Poate veniti cu detalii...
Se poate scuti de raportul donatiilor, nu renunta. In niciun caz nu se poate renunta la rezerva succesorala anterior deschiderii succesiunii, aceasta se cuvine in temeiul legii succesorilor rezervatari.