avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Exequatur
Discuție deschisă în Executare silită

Exequatur

buna ziua!
mai este nevoie de procedura exequatur-ului pt executarea in Romania a hotararilor date in statele UE?
dar daca se doreste executarea unei hotatari pronuntata intr-un stat tert?
intelegerea mea e ca pt statele UE nu e nevoie de exequatur, ci de regulamentul 44/2001, iar pt state terte se foloseste in continuare exequatur-ul in baza legii 105/1992. e adevarat?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:29, 9 Decembrie 2010
O persoana care doreste sa obtina recunoasterea sau punerea in executare a unei hotarari straine in Romania va utiliza prevederile Legii 105/1992 privind raporturile juridice cu element de extraneitate/raporturi de drept international privat, numai pentru hotarari ce au fost pronuntate in state din afara UE si prevederile unuia dintre cele doua regulamente - Regulamentul 44 sau Regulamentul 805 - dupa caz, pentru hotararile pronuntate intr-un stat membru UE, beneficiind astfel de procedura simplificata instituita de acestea.

Regulamentul CE nr.44/2001 privind competenta judiciara recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala :
www.avocatnet.ro/content/art...

Regulamentul CE nr.805/2004, privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creantele necontestate:
www.avocatnet.ro/content/art...

Informativ:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare custodie la tribunal febletea febletea Buna ziua,am o nepoata in italia si a obtinut custodia la un minor de 8 ani.Vrea sa vina cu copilul in tara ,dar nu stie cat dureaza inregistrarea tutelei la ... (vezi toată discuția)
Custodie copil / hotarare judecatoreasca italia MihaelaOnu MihaelaOnu Buna ziua ! Fratele meu a obtinut custodia baiatului, in detrimentul mamei care nu mai e de mult in viata copilului. Conform ambasadei el trebuie sa mai obtina ... (vezi toată discuția)
Recunoastere in romania a unei hotarari pronuntate in germania Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Daca am o hotarare pronuntata in Germania si vreau sa o execut in Romania care sunt pasii exacti pe care trebuie sa ii urmez, de ce acte este nevoie ... (vezi toată discuția)