avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Scoatere de sub urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Scoatere de sub urmarire penala

Daca intr-un dosar sa obtinut scoatere de sub urmarire penala iar in termenul celor 20 de zile(a trecut deja un an) de contestare a ordonantei procurorului de caz NU SA FACUT CONTESTAREA , Procurorul de caz mai poate redeschide urmarirea penala?

Cind se considera scoaterea de sub urmarire penala DEFINITIVA.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 19:06, 14 Iunie 2012
Buna ziua !
Scoaterea de sub urmarire penala are loc cand exista invinuit sau inculpat in cauza si se constata ca:fapta nu exista; fapta nu este prevazuta de legea penala; fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni; fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat; faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii; exista vreuna dintre cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Competenta scoaterii de sub urmarire panala o are procurorul, care dispune luarea masurii prin ordonanta (rezolutie cand actiunea penala nu a fost pusa in miscare), din oficiu sau la propunerea organului de cercetare penala. Scoaterea de sub urmarire poate fi totala (stingere in intregime a procesului penal) sau partiala (in raport cu faptele si persoanele).
Avand in vedere prevederile art. 248 si 249, alin. (2) c.p.p, procurorul poate daca constata ca nu este cazul sa dispuna scoaterea sau cand a dispus scoaterea partial, sa restituie dosarul organului de cercetare penala, cu dispozitia de a continua cercetarea.
Referitor la termenul de 20 de zile, ar trebui coroborat cu dispozitiile ''micii reforme in justitie'', si discutat...
OK!
1.Procurorul a dat o REZOLUTIE de SCOATERE DE SUB URMARIRE PENALA.
2. IN TERMENUL CELOR 20 DE ZILE DE CONTESTARE A REZOLUTIEI NU sa facut nici o contestare.
3. De la data Rezolutiei Procurorului a trecut deja 1an si1 luna.
Intrebare:
1. Procurorul mai poate redeschide dosarul
2. Care este termenul dupa care Rezolutia de Scoatere de Sub Urmarire Penala este DEFINITIVA.
Din punct de vedere legal,aceasta rezolutie nu mai poate fi atacata la primul procuror ,deoarece a fost depasit termenul prevazut de cpp.Procurorul poate redeschide dosarul daca au aparut indicii temeinice sau alte probe care la data primei cercetari nu au fost cunoscute,asta numai daca nu intervine prescriptia,dupa caz.

andymaurul
Cind poate interveni prescriptia?

Alte discuții în legătură

Plingere impotriva rezolutiilor procurorilor ContSters75393 ContSters75393 Pot face plingere impotriva rezolutiei de NUP asupra mai multor persoane daca a trecut mai bine de un an jumate.Nu mi sa comunicat sub nici o forma ca as avea ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - nelamuriri Nina1 Nina1 S-a format un dosar penal ca urmare a plangerilor pentru infractiuni de fals si uz de fals impotriva a trei persoane: o persoana fizica ce a realizat falsuri ... (vezi toată discuția)
Infirmarea solutiei procurorului de catre procurorul ierarhic superior / termen cab av mircea bobosa cab av mircea bobosa exista un termen prev de lege dupa care solutia data de procuror ramane definitiva? speta>... solutie de 18 indice 1 pt loviri comunicata si amenda platita... ... (vezi toată discuția)