Buna ziua!
Am o problema la care nu am gasit in forum...
Copilul nostru sa nascut la septembrie 2009. Sotia mea a beneficiat de indemnizatie de cresterea copilului din ian.2010-sept.2010. A reluat activitatea incepand din septembrie2010. In momentul de fata as dori ca eu (taticul) sa intru in concediu de cresterea copilului.
Intrebarea mea este: cum se calculeaza indemnizatia de cresterea copilului: 12 luni anterioara nasterii copilului, sau 12 anterioare depunerii cererii de concediu de cresterea copilului.
In lege, si de asemenea in formulalur care trebuie copletat de angajator apare "lunile anterioare nasterii copilului".
Alta: am un SRL ca si asociat majoritar. Trebuie sa suspend activitatea firmei pe rioada concediului sau nu?
Va rog daca este posibil sa spuneti care este articolul, si/sau legea care reglementeaza acest lucru.
Prevederile OUG 148/2005 coroborate cu Normele de aplicare ale Oug 148/2005 releva ca:
- indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor ultimelor 12 luni anterior nasterii copilului;
- in perioada in care primiti indemnizatie nu aveti voie sa realizati alte venituri supuse impozitarii; daca srl-ul unde sunteti actionar majoritar va avea profit si veti incasa dividente, inseamna ca ati realizat venituri si vi se va sista plata indemnizatiei, putand chiar sa dati inapoi indemnizatia incasata din momentul realizarii veniturilor