avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua!
Am o problema la care nu am gasit in forum...
Copilul nostru sa nascut la septembrie 2009. Sotia mea a beneficiat de indemnizatie de cresterea copilului din ian.2010-sept.2010. A reluat activitatea incepand din septembrie2010. In momentul de fata as dori ca eu (taticul) sa intru in concediu de cresterea copilului.
Intrebarea mea este: cum se calculeaza indemnizatia de cresterea copilului: 12 luni anterioara nasterii copilului, sau 12 anterioare depunerii cererii de concediu de cresterea copilului.
In lege, si de asemenea in formulalur care trebuie copletat de angajator apare "lunile anterioare nasterii copilului".

Alta: am un SRL ca si asociat majoritar. Trebuie sa suspend activitatea firmei pe rioada concediului sau nu?

Va rog daca este posibil sa spuneti care este articolul, si/sau legea care reglementeaza acest lucru.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: szalac , utilizator 19:40, 8 Decembrie 2010
Prevederile OUG 148/2005 coroborate cu Normele de aplicare ale Oug 148/2005 releva ca:
- indemnizatia se calculeaza pe baza mediei veniturilor ultimelor 12 luni anterior nasterii copilului;
- in perioada in care primiti indemnizatie nu aveti voie sa realizati alte venituri supuse impozitarii; daca srl-ul unde sunteti actionar majoritar va avea profit si veti incasa dividente, inseamna ca ati realizat venituri si vi se va sista plata indemnizatiei, putand chiar sa dati inapoi indemnizatia incasata din momentul realizarii veniturilor
Daca realizeaza venituri prodfesionale supuse impozitului pe venit in timpul CCC, plata indemnizatiei nu se sisteaza, ci se suspenda.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 2014 (adeverinta stagiu de cotizare) irinacirjaleanu irinacirjaleanu Rog sa mi se explice, daca la casa de pensii nu am declarat tot venitul din luna 11 si 12(nastere copil) anterior nasterii copil, sunt afectata la calcul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil pisycutz pisycutz as vrea sa stiu dak beneficiez de indemnizatie pentru crestere copil. Nu am lucrat decat ca asistent personal prin conventie un an, mentionez ca sunt la master ... (vezi toată discuția)