avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct?

Buna seara! Vreau sa imi cumpar un apartament si pe un site specializat am gasit o oferta : un apartament cu 2 camere la un pret avantajos, am sunat si am vorbit cu cel care il vinde. Mi-a explicat ca el a cumparat acum 3 ani de la o batrana acest apartament, dar cu obligatia de a o lasa pe batrana sa locuiasca in apartament pana la decesul acesteia. Acum omul a scos apartamentul la vanzare pentru ca nu mai poate acoperi ratele la banca. As vrea sa cumpar apartamentul pentru ca pretul este bun, dar mi-e teama de contractul de vanzare-cumparare pe care l-a facut batrana cu cel caruia i-a vandut ea apartamentul. Daca el imi vinde mie apartamentul, eu ma oblig s-o las pe batrana sa locuiasca in apartament pana la deces? Se pot face actele fara acordul batranei? Ce riscuri imi asum cumparand acest apartament?
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 11:28, 9 Decembrie 2010
Ati inteles ca daca da declaratie notariala de renuntare la uzufruct se consolideaza dreptul de proprietate, deci nu veti avea nici o problema?!

Atunci ramane problema nerenuntarii, presupunand ca batrana vrea sa locuiasca acolo in continuare si dvs. cumparati nuda proprietate, trebuie sa intelegeti ca nu veti avea dreptul sa locuiti acolo, sa inchiriati, intr-un cuvant nu va veti putea folosi de imobil decat dupa decesul uzufructuarei.
Daca achizitionati imobilul ca o investitie, si pretul e mic, atunci merita.
Daca doriti sa locuiti acolo, cautati alt imobil.
Succes!
Daca vanzatorul v-a spus ca exista un drept de uzufruct, dumneavoastra trebuie sa-l respectati daca veti cumpara apartamentul. De asta e si ieftin. Practic dumneavoastra cumparati deocamdata "nuda proprietate"- asa se numeste. Nu aveti voie sa intrati in apartament fara acordul batranei, ea in schimb este obligata in continuare la plata intretinerii, facturilor de acolo, in sfarsit...cam toate. Dumneavoastra veti fi proprietar in adevaratul sens al cuvantului dupa decesul batranei. Atunci veti putea folosi apartamentul cum doriti. Dreptul de uzufruct nu se transmite prin deces mostenitorilor batranei, deci nu veti avea probleme de acest gen. Uzufructul se stinge la deces.
Trebuie sa cantariti daca va convin sau nu aceste lucruri.
Multumesc pentru raspunsuri! M-am mai luminat putin! Imi convine sa cumpar acesta apartament , in primul rand pentru ca e destul de ieftin si in al doilea rand pentru ca eu inca sunt la studii si voi locui acolo peste 4 ani, cand probabil ca batrana nu va mai fi... Teama mea ear legata de contract si de capacitatea batranei de a mai semna ceva... Ma gandeam ca ea e foarte batrana si poate fi pusa la indoiala capacitattea ei mintala...
Daca da declaratia respectiva si aveti dubii, puteti sa ii solicitati sa aduca un certificat medico-legal precum ca are discernamant.
Daca nu da declaratie, nu are nici un rol in semnarea contractului, care va fi semnat de nudul proprietar.
Nu aveti nevoie de semnatura ei pentru a cumpara "nuda proprietate", ci doar daca ea renunta la dreptul de uzufruct (greu de crezut).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil cu drept de uzufruct viager marius_br marius_br Doresc sa cumpar un imobil care are trei coproprietari si un beneficiar al unui drept de uzufruct viager (in conexiune cu doi dintre proprietari). Daca toti ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager, executare silita mihaicatalin1 mihaicatalin1 Buna ziua Am un apartament cumparat de la bunicii mei in care este trecut uzufructul viager, in trecut am facut un credit la o banca pt o societate ... (vezi toată discuția)