avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul?

Buna ziua!

Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) de la mama noastra.
Ea intre timp s-a înbolnavit iar in urma unui AVC ischemic, este paralizata la pat si vorbeste incoerent, nu se poate misca, cu toate ca este in deplinatatea facultatilor mintale.
Problema este ca noi vrem sa vindem apartanentul, sa ne mutam la curte, iar mama este de acord cu acest lucru!
Din cate am aflat ea nu mai poate sa dea declaratie pentru renuntarea la uzufruct ca sa putem vinde casa, pt ca este paralizata!
Intrebarea mea este, putem vinde cuiva apartamentul cu aceasta clauza, dar in momentul in care ma mut sa o iau pe mama cu mine?
Deci pot vinde apartamentul asa cum este in contractul actual cu clauza de uzufruct? Ca si cum noii propietari ar accepta-o pe mama sa ramana in casa, sa nu o dea afara, dar in schimb pe ea sa o iau sa stea cu mine?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
Admin, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Din cate stiu si in aceasta situatie uzufructzrul TREBUIE sa-si exprime acordul in fata notarului.
Dar, daca mama dumneavoastra este in deplinatatea facultatilor mentale de ce nu chemati notarul acasa ca sa renunte la uzufruct?
Solicitati si prezenta cuiva de la autoritatea tutelara a primariei pentru acoperirea prevederilor art. 30 din legea 17/2000
Am vrut sa chem notarul acasa dar am inteles ca mai intai trebuie sa o consulte un medic ca sa vada daca are discernamant si din ce am aflat sansele sunt minime ca vreun doctor sa o declare apta pt a da vreo declaratie din cauza bolii avansate si a faptului ca vorbeste incoerent.
Daca doctorul constata ca nu este apta pt a-si da acordul, niciun notar nu va putea sa ii ia aceasta declaratie precum ca renunta la uzufruct.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Margo72 a scris:

Buna ziua!
Intrebarea mea este, putem vinde cuiva apartamentul cu aceasta clauza, dar in momentul in care ma mut sa o iau pe mama cu mine?


Teoretic da. Cu condiția să-l găsiți pe acel cineva care să vrea să cumpere ceea ce aveți de vânzare. (nu aveți proprietatea deplină, ci doar nuda proprietate). Fiindcă el/cumpărătorul va fi obligat să respecte dreptul de uzufruct. Și acesta (usus + fructus) nu se reduce la faptul că mama dvs. nu va mai folosi (usus) vreo două odăi ... cândva, în viitor, când ziceți că vă veți muta. Căci ar putea întâmpina probleme și pentru contractul de ... gunoi, darămite altele.

Pe scurt: eu nu m-aș aventura sau aș oferi un preț neprietenos.

Dar dacă dvs. îl găsiti, atunci nu trebuie acordul uzufructuarului pentru vânzarea nudei proprietăți. Fiindcă uzufrucutuarul exercită două din atributele proprietății (usus+fructus), dar acestea nu includ vreun drept de veto la vânzarea nudei proprietăți.
Dreptul de dispoziție (a vinde) aparține nudului proprietar.

Dacă cumpărătorul va voi însă să nu-și încurce viața/va voi proprietatea deplină (ceea ce implică renuntarea uzufrutuarului la dreptul său) atunci trebuie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns! Nicoleta Cristina Romascanu a scris:

Nota moderator: nu citati mesajul anterior, multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2017
Liliana Gradinaru, Avocat
AVC-ul mamei este monitorizat de către un neurolog (presupun), iar deplinătatea facultăţilor mintale ar trebui să fie atestată de către un psihiatru. Acesta are suficiente mijloace ca să-şi dea seama dacă este aşa sau nu. Prin urmare duceţi-o la un psihiatru nu la un neurolog !

Alte discuții în legătură

Mosteniri. ce inseamna dreptul de uzufruct viager? lacryg lacryg Mama mi-a facut contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct viager pe o locuinta mai are ea sau frații mei vreun drept asupra locuintei?? Se ... (vezi toată discuția)
As vrea sa adresez niste intrebari Alyn007 Alyn007 1.Ce inseamna - nuda proprietate 2.Ce inseamna - uzufructu viager Tatal meu primeste - (nuda proprietate) Bunica primeste - (uzufructu viager) Poate ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune intre soti GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, am achizitionat un teren impreuna cu prietena mea inainte sa ne casatorim. Terenul l-am achizitionat in cote parti egale. Acum, casatoriti, dorim ... (vezi toată discuția)