avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas suspendata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas suspendata

Buna ziua. As avea o problema destul de serioasa legata de o pensie de urmas. Beneficiez de acest tip de pensie deoarece sunt student.
Astazi 08.12.2010 am primit o scrisoare de la Casa Judeteana de Pensii in care in care se afla urmatorul document:

DISPOZITIE
SUSPENDAREA
PENTRU INCETAREA PLATII PENSIEI

"Avand in vedere ca urmasul J.R. a primit pensie de urmas si a fost si angajat cu contract de munca in conformitate cu dispozitiile art. 92, alin. (1), lit.d, din Legea 19/2000 se suspenda (inceteaza) plata pensiei d-nei J.C. incepand cu data 1.08.2010 -01.11.2010."

Deasemenea, undeva deasupra, pe acelasi document mai erau scrise cu pixul si urmatoarele lucruri: "suspendare limitata cu debit"si "suprapuneri baze (CAS)".

Intradevar in luna iulie a acestui an m-am angajat la o firma cu contract si carte de munca (cu un salar minim pe economie, care depaseste o patrime din salariul mediu brut pe economie).
Abia astazi, dupa ce am primit aceasta notificare, m-am informat si am aflat ca trebuia sa informez Casa de Pensie de faptul ca inregistrez venituri in termen de 15 zile. Vina mea. #-o
Ceea ce nu stiu este daca mai pot beneficia de pensia de urmas in continuare in cazul in care o sa incetez activitatea din care realizez venituri deoarece in aceasta dispozitie specifica si de o suspendare si de o incetare.
Art. 93, alin. (1) din aceeasi lege spune ca:Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii. Deci si eu m-as putea incadra in acest articol? Daca as desface contractul de munca din data de 10.12.2010, cum as putea dovedi acest lucru la Casa de Pensii? As primi pensia in luna decembrie sau ianuarie?
O alta problema ar fi aceea a sumei primite pana in prezent. Din cate am inteles, voi fi nevoit sa rambursez aceasta suma primita de la 1 august si pana in prezent? O sa-mi fie reluata pensia abia dupa ce o sa inapoiez banii?

Va pun aceste intrebari deoarece in acest moment nu ma aflu in judetul in care am domiciliul si in care primesc pensia, iar cei de la Casa de Pensii nu m-au putut lamuri in nici un fel prin telefon spunandu-mi sa ma adresez personal la Casa de Pensii.
Daca poate cineva sa-mi raspunda la intrebarile de mai sus intr-un timp cat mai scurt as fi foarte recunoscator. Ma aflu sub presiunea timpului deoarece trebuie sa iau o decizie rapida in privinta desfacerii contractului de munca (in 2 zile trebuie sa-i dau un raspuns angajatorului si nici nu vreau sa intarzii prea mult cu cererea de reluare a pensiei).

Va multumesc anticipat

Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Croco87, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:16, 9 Decembrie 2010
Croco87 a scris:
"Avand in vedere ca urmasul J.R. a primit pensie de urmas si a fost si angajat cu contract de munca in conformitate cu dispozitiile art. 92, alin. (1), lit.d, din Legea 19/2000 se suspenda (inceteaza) plata pensiei d-nei J.C. incepand cu data 1.08.2010 -01.11.2010."

Art. 92 din Legea nr. 19/2000 reglementeaza suspendarea platii pensiei, nu incetarea platii acesteia (cauzele de incetare sunt prevazute la art. 91 din acelasi act normativ). Deci cei de la pensii au suspendat plata pensiei. Apar si "suspendare" si "incetare" pentru ca au folosit un formular-tip.

Croco87 a scris:
Deasemenea, undeva deasupra, pe acelasi document mai erau scrise cu pixul si urmatoarele lucruri: "suspendare limitata cu debit"si "suprapuneri baze (CAS)".

Asta inseamna ca au stabilit un debit in sarcina dvs., pentru perioada 1 august - 1 noiembrie 2010, si ca din evidenta informatizata a casei de pensii a rezultat ca pentru dvs. s-a retinut si virat CAS (asa sunt depistati toti beneficiarii de pensie de urmas care lucreaza).

Croco87 a scris:
Art. 93, alin. (1) din aceeasi lege spune ca:Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii. Deci si eu m-as putea incadra in acest articol? Daca as desface contractul de munca din data de 10.12.2010, cum as putea dovedi acest lucru la Casa de Pensii? As primi pensia in luna decembrie sau ianuarie?

Art. 93 din Legea nr. 19/2000 este aplicabil situatiei dvs. intrucat este vorba despre suspendarea platii pensiei. Daca incetati cim-ul, faceti o cerere de reluare in plata a pensiei la care anexati decizia de incetare a raporturilor de munca emisa de angajator si o copie a carnetului de munca inchis. Pensia se reia in plata din ianuarie.

Croco87 a scris:
O alta problema ar fi aceea a sumei primite pana in prezent. Din cate am inteles, voi fi nevoit sa rambursez aceasta suma primita de la 1 august si pana in prezent? O sa-mi fie reluata pensia abia dupa ce o sa inapoiez banii?

Recuperarea pensiei primite in perioada in care ati lucrat (adica a debitului stabilit de casa de pensii) nu are legatura cu reluarea in plata a pensiei. Pensia se reia in plata atunci cand veti face dovada ca nu mai lucrati. Reluarea in plata a pensiei nu este conditionata de plata debitului.

In legatura cu plata debitul, fie va intelegeti cu cei de la pensii cat, cum si cand platiti si semnati un angajament de plata in acest sens, fie vor retine o treime din pensia de urmas in fiecare luna.

Un singur lucru nu inteleg din mesajul dvs.: daca spuneti ca lucrati si in prezent, de ce debitul este constituit numai pentru perioada 1 august 2010 - 1 noiembrie 2010? :hm:
Gabriela Pintea a scris:

Un singur lucru nu inteleg din mesajul dvs.: daca spuneti ca lucrati si in prezent, de ce debitul este constituit numai pentru perioada 1 august 2010 - 1 noiembrie 2010? :hm:

Nu stiu nici eu sigur de ce debitul este constituit in acest fel. Probabil din cauza ca pe luna decembrie pensia nu a fost platita (ea intra de obicei pe card in jurul datei de 15). Oricum va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Croco87, utilizator
Nu, nu are legatura cu plata pensiei. Probabil ca are legatura cu depunerea declaratiilor nominale de catre angajator. Oricum, reglati situatia cat mai repede, eu zic ca veti avea de restituit si pensia pe noiembrie.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas certifical handicap avan avan Buna ziua! Buna seara! Am primit pensie de urmas din 2007 pana in 2009 cand m-am angajat si am facut cerere de suspendare a ei. Atunci eram si student la ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit pensie de urmas firavolla firavolla Buna ziua, As avea si eu nevoie de cateva sfaturi/informatii in legatura cu problema urmatoare. Sunt angajat cu forme legale din data de 01.03.2010. ... (vezi toată discuția)
Returnare pensie urmas(drepturi necuvenite) miriamcj miriamcj Buna ziua -am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003; -in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau ... (vezi toată discuția)