avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recuperare debit pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recuperare debit pensie de urmas

Buna ziua,

As avea si eu nevoie de cateva sfaturi/informatii in legatura cu problema urmatoare.

Sunt angajat cu forme legale din data de 01.03.2010. Beneficiam de o pensie de urmas, a carei suspendare am solicitat-o la inceputul lunii mai 2010, deoarece veniturile realizate depaseau 1/4 din salariul mediu brut pe economie.

In urma cu cateva zile, am primit prin posta Decizia de suspendare a platii pensiei de urmas si de recuperare debit.
In aceasta decizie, se stipuleaza faptul ca, figurand ca angajat din data de 01.03.2010, si realizand venituri depasind acest 1/4 din salariul mediu brut pe economie, SE CONSTITUIE DEBIT SUMA de 1736 lei P.A.S pentru perioada 01.03.2010-30.04.2010.

Acum, in conformitate cu art. 92 din legea 19/2000 cu modificarile ulterioare,
(1)Plata pensiei se suspenda incepand cu LUNA URMATOARE CELEI IN CARE:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri lunare mai mari de o patrime din salariul brut pe economie stabilit conform art.5 alin (3).


Cum se procedeaza, tinand cont ca pentru mine prima luna in care am realizat venituri este luna martie a acestui an? Este legal sa mi se ceara plata unei sume pentru aceasta luna, in conditiile in care plata se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri?


Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:05, 2 Mai 2011
Aveti si n-aveti dreptate. :)

Ati inteles perfect prevederile art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000. Problema este ca nu v-ati indeplinit obligatia prevazuta la art. 96 din acelasi act normativ.
Art. 96 - Beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia.

Ati anuntat casa de pensii in mai, prin urmare nu ati respectat termenul de 15 zile prevazut mai sus si ati cumulat veniturile cu pensia de urmas, incalcand prevederile art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000. Pot sa va intreb si eu, retoric, cum ar fi putut suspenda cei de la pensii plata pensiei incepand cu 1 aprilie 2010 daca dvs. i-ati anuntat in mai?

Eu zic sa discutati cu cei de la pensii si sa platiti debitul cand si cum aveti posibilitatea, intrucat nu puteti invoca in apararea dvs. propria culpa.
Fara suparare. :)
La angajare, dupa interviu, a trebuit sa ofer toate actele necesare inregistrarii contractului de munca. Initial fusese vorba de o perioada de proba, problema care apoi nu s-a mai pus si mi s-a facut contractul de munca. Totodata, contractul de munca este inregistrat in jud. Vrancea, eu lucrand la un sediu al firmei din Bucuresti, drept urmare, chiar daca dosarul a fost inregistrat la 1 martie, eu am aflat data inregistrarii acestuia la ceva timp dupa acea data, oricum dupa cele 15 zile care reprezentau termenul de anuntare a casei de pensii.

Cat despre cumularea veniturilor cu pensia de urmas, aceasta problema, legal, nu se pune in perioada 1 martie-1 aprilie, deoarece art 92. stabileste faptul ca pensia se suspenda luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri (deci automat, in prima luna in care se realizeaza venituri, aici luna martie, pensia trebuia sa se acorde).
Sunt de acord ca trebuie sa platesc un debit. Dar consider ca acest debit este doar cel asociat lunii aprilie, in fapt prima si singura luna in care am cumulat veniturile pensie-salariu. Mai mult, chiar daca termenul de 15 zile a fost depasit, legea nu prevede pentru depasirea acestui termen nicio sanctiune, de orice natura pentru neindeplinirea acelei obligatii.
firavolla a scris:
La angajare, dupa interviu, a trebuit sa ofer toate actele necesare inregistrarii contractului de munca. Initial fusese vorba de o perioada de proba, problema care apoi nu s-a mai pus si mi s-a facut contractul de munca.

Si in perioada de proba, in general vorbind, nu se lucreaza si nu se primesc venituri pentru activitatea lucrata? Ba da! Dvs., in perioada de proba sau nu, ati cumulat pensia de urmas cu veniturile si nu ati anuntat casa de pensii.

Totodata, contractul de munca este inregistrat in jud. Vrancea, eu lucrand la un sediu al firmei din Bucuresti, drept urmare, chiar daca dosarul a fost inregistrat la 1 martie, eu am aflat data inregistrarii acestuia la ceva timp dupa acea data, oricum dupa cele 15 zile care reprezentau termenul de anuntare a casei de pensii.

Este irelevant ceea ce ati scris. Legea nr. 19/2000 nu prevede nimic referitor la data inregistrarii contractului de munca iar obligatia legala reglementata prin art. 96 din acest act normativ ramane in sarcina dvs, beneficiarul de drepturi de pensie. Repet, nu puteti invoca propria culpa in apararea dvs.

Cat despre cumularea veniturilor cu pensia de urmas, aceasta problema, legal, nu se pune in perioada 1 martie-1 aprilie, deoarece art 92. stabileste faptul ca pensia se suspenda luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri (deci automat, in prima luna in care se realizeaza venituri, aici luna martie, pensia trebuia sa se acorde).

Ba tocmai ca aceasta problema, legal, se pune. Nu ati respectat art. 96 din Legea nr. 19/2000 iar casa de pensii nu are obligatia legala sa suspende plata pensiei automat. Recititi mesajul meu anterior, in care v-am adresat o intrebare peste care ati preferat sa treceti.

Mai mult, chiar daca termenul de 15 zile a fost depasit, legea nu prevede pentru depasirea acestui termen nicio sanctiune, de orice natura pentru neindeplinirea acelei obligatii.

Concluzia dvs. este una de necomentat. Numai bine.
In primul rand, va multumesc pentru raspunsuri.
In alta ordine de idei, m-am prezentat aici cu o problema in legatura cu care eram in cautarea unor informatii utile pentru rezolvarea acesteia.

Nu am anuntat in termen de 15 zile faptul ca realizez venituri, insa dupa 15 zile, eu nu realizasem inca niciun venit. Iar faptul ca pentru a primi un raspuns de la Casa de pensii in legatura cu cererea mea initiala de suspendare a pensiei a trebuit sa astept nu mai putin de 2 luni si 3 saptamani, cred ca arata foarte clar si felul in care institutia respectiva considera ca trebuie sa respecte termenele proprii.
Intr-adevar casa de pensii nu avea obligatia sa suspende plata pensiei automat din luna aprilie, deoarece la momentul respectiv nu detinea suficiente informatii. Insa in lege este prevazut nicaieri ceva de genul "daca anunti in 15 zile se suspenda atunci, daca nu cand vrem noi", ci doar ca plata se suspenda din luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri. Am realizat venituri in luna martie. Daca se ia in considerare la calculul debitului si luna martie, inseamna ca se ignora faptul ca in luna februarie eu nu am realizat venituri. Casa de pensii nu are obligatia de a suspenda pensia automat in astfel de situatii, ci doar dupa informarea ei de catre mine in legatura cu modificarile survenite. Iar atunci cand se suspenda, se suspenda din luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri.


Contrar parerii sustinute de dumneavoastra, cererea de recalculare a sumei datorate de mine a fost inteleasa si acceptata.
Buna.
Ma poate lamuri cineva in ce consta platirea debitelor de la pensia de urmas? Pentru ca in legea nu se mentioneaza asa ceva. Dupa care reguli, in ce fel, in cat timp, in ce sume, ceva in sensul asta. Va rog sa-mi raspundeti repede. Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pe perioada serviciului jeidy jeidy am pensie de urmas si lucrez pe perioada verii,am auzit ca daca lucrez trebuie sa anunt la pensii ca lucrez si numai primesc,pensie,am citit contractul de la ... (vezi toată discuția)
Returnare pensie urmas(drepturi necuvenite) miriamcj miriamcj Buna ziua -am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003; -in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)