As avea si eu nevoie de cateva sfaturi/informatii in legatura cu problema urmatoare.
Sunt angajat cu forme legale din data de 01.03.2010. Beneficiam de o pensie de urmas, a carei suspendare am solicitat-o la inceputul lunii mai 2010, deoarece veniturile realizate depaseau 1/4 din salariul mediu brut pe economie.
In urma cu cateva zile, am primit prin posta Decizia de suspendare a platii pensiei de urmas si de recuperare debit.
In aceasta decizie, se stipuleaza faptul ca, figurand ca angajat din data de 01.03.2010, si realizand venituri depasind acest 1/4 din salariul mediu brut pe economie, SE CONSTITUIE DEBIT SUMA de 1736 lei P.A.S pentru perioada 01.03.2010-30.04.2010.
Acum, in conformitate cu art. 92 din legea 19/2000 cu modificarile ulterioare,
(1)Plata pensiei se suspenda incepand cu LUNA URMATOARE CELEI IN CARE:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri lunare mai mari de o patrime din salariul brut pe economie stabilit conform art.5 alin (3).
Cum se procedeaza, tinand cont ca pentru mine prima luna in care am realizat venituri este luna martie a acestui an? Este legal sa mi se ceara plata unei sume pentru aceasta luna, in conditiile in care plata se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care s-au realizat venituri?
Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.
Debitele se recupereaza prin executare silita. Atributiile caselor de pensii in acest sens puteti sa le cititi la art. 139, lit. b) din Legea nr. 263/2010 si in Decizia CNPAS nr. 375/2007.
Insa, daca debitorul doreste, poate semna un angajament de plata la casa de pensii, urmand sa plateasca lunar o anumita suma.
Multumesc mult pentru raspuns.
Dar as mai avea o intrebare. Fratele meu este beneficiarul pensiei, dar tatal meu era cel imputernicit sa o ridice. Cine ar trebui sa plateasca acum acea suma, care din cei doi. Si daca fratele meu nu poate sa plateasca acea suma, ce se poate intampla?
Adriana
Este major dar nu are nici un bun pe numele lui. Locuieste la o alta adresa fata de cea pe care s-a trimis pensia (in alta localitate). Nu poate plati. In acest caz de unde va recupera casa de pensii debitul? De la locuinta unde s-a livrat pensia sau prin ce alta modalitate?
Debitele nu se recupereza de la locuinte, ci de la debitori. :)
Debitor este fratele dvs. iar casa de pensii va emite pe numele lui somatie si titlu executoriu. Chiar daca fratele dvs. n-are bunuri, se poate infiinta poprire pe veniturile pe care le realizeaza.
Eu cred ca vreti sa intrebati daca cei de la pensii vor urmari bunurile altor persoane, din familia dvs., daca fratele nu realizeaza venituri sau nu are alte bunuri mobile sau imobile. Raspunsul este "nu", nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Actele de executare silita vor fi emise numai pe numele fratelui dvs.