avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despagubiri pentru munca in gospodarie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despagubiri pentru munca in gospodarie

Intr-un partaj dupa divort, pot cere despagubiri pentru munca depusa in gospodarie? Daca da, in baza carei legi? :((:blush2:
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:13, 8 Decembrie 2010
Partaj inseamna impartirea bunurilor materiale in proportie de 50% fiecaruia. (50% el, 50% ea) indiferent de aportul in gospodarie.
intr-un partaj, puteti cere jumatate din bunurile (sau valoarea) achizitionate in timpul casatoriei, chiar daca nu ati lucrat.
daca nu aveti ce imparti, nu puteti solicita depagubiri pt munca depusa in casa, ca erati o familie si va gospodareati impreuna, fiecare cu treaba lui
apotul in gospodaria forma parte de obligatiile nu drepturi. Codul familiei Art. 29
Sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casniciei. Art. 30Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Stiu ce vrei sa zic dar trebuie sa fac o consultanta mult mai marunta, si nu se poate raspunde in general atata timp ca ne lipseste multe datele.
spirit a scris:

Intr-un partaj dupa divort, pot cere despagubiri pentru munca depusa in gospodarie? Daca da, in baza carei legi? :((:blush2:


Dupa partaj nu se poate, dar se putea la procesul de partaj.
Daca nu ati facut aceasta aparare cu ocazia procesului de partaj...s-a terminat...

avocat Claudiu Lascoschi
Partajul nu inseamna impartirea bunurilor 50% ei, 50% lui, de la aceasta proportie se pleaca, daca se poate spune asa. Partajul se face in functie de contributia fiecarui sot si de natura bunului (comun sau propriu), deci se poate stabili si la 80% ei, 20%lui si invers(doar un exemplu). Asadar, daca aveti un apartament impreuna, conteaza foarte mult cum l-ati cumparat, de unde provin banii cu care l-ati cumparat, samd. Cat despre despagubirile pt munca depusa in gospodarie, nu exista un text de lege, cel putin nu sub aceasta forma sau denumire, ci instanta va tine cont de efortul depus in acea gospodarie, cresterea copiilor(daca exista) si va va oferi un procent putin mai ridicat la partaj. Se procedeaza astfel deoarece o femeie (sau barbat) care are grija de casa zilnic, creste copiii, se ingrijeste de tot ce trebuie in gospodarie, iar celalalt sot lucreaza doar si nu participa la treburile acestea casnice (ori participa intr-o proportie foarte mica), nu ar fi legal ca cel care face aceasta"munca" sa nu primeasca nimic desi a avut o contributie in intretinerea gospodariei. Veti putea primi ceva in acest caz, dar asta se demonstreaza numai in instanta si subliniez partajul nu se face 50/50 doar acolo unde se demonstreaza ca sotii au avut contributii egale. Daca doriti ne puteti da mai multe detalii cu privire la banurile care intra in partaj.

Alte discuții în legătură

Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)
Partajul economiilor facute lusco lusco Buna seara. Sunt pe cale sa divortez si as dori sa stiu daca sotia mea ar putea emite pretentii la economiile ce le-am facut pe numele meu, din salariul, fara ... (vezi toată discuția)
Partaj all3rat all3rat In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)