Buna seara.
Sunt pe cale sa divortez si as dori sa stiu daca sotia mea ar putea emite pretentii la economiile ce le-am facut pe numele meu, din salariul, fara nici o contributie din partea sotiei.
Mentionez ca si aportul la cheltuielile familiei a fost sensibil mai mare tot din partea mea.
Va multumesc,
atat activul cat si pasivul acumulate in timpul casatoriei se impart potrivit contributiei fiecarui sot. in timpul casatoriei bunurile sotilor sunt devalmase, adica nu au cota determinata
Nu prea inteleg.
Daca este bun comun inseamna ca poate cere parte din economii?
Avem si credit la banca. Titular este sotia. Ar trebui lichidat? Sotia doreste sa-l pastreze.
Mai este si un teren al meu achizitionat inainte de casatorie si pentru care se platesc rate si acum. Ratele le-am platit exclusiv eu (se poate dovedi).
Mai este si un apartament cumparat de sotie de la niste persoane mai in varsta cu drept de folosire viagera, luat cam pe 3 ani in rate din care un an am fost casatoriti.
Cine la ce poate emite pretentii?
Multumesc,
Imi cer scuze.
Nu este bun comun.Am omis sa scriu ,,nu este"
Este bun propriu.
Apartamentul este bun comun.Va puteti judeca pe contributia fiecarui sot la dobandirea bunului.
Cred ca ar fi indicat sa vada un avocat actul respectiv pentru a se lamuri mai clar situatia.
Din pacate, colegul ne spune ca e alba sau ca e neagra fara nicio argumentare, ca de obicei...
Orice bun obtinut, dobandit in timpul casatoriei sau dobandit inainte dar achitat macar partial in timpul casatoriei (pentru partea achitata in comun) e bun comun.
Asa presupune legea.
In rest, mergeti dv. frumusel la un avocat sa vedeti exact care sunt veniturile dv., care ale sotiei, cat ati stat impreuna si ati gospodarit inainte de casatorie etc. si in functie de multe amanunte vedeti cam ce cota ar fi indicat sa cereti.
Apoi, cine stie, poate nu va tiganiti in instanta, poate va intelegeti omeneste si faceti vreo tranzactie.
Mergeti la avocat dupa ce ati pus pe o hartie toate bunurile care se inscriu in cele descrise mai sus de mine, cu o evaluare facuta de dv., asa incat sa vedeti in ce masura puteti obtine chiar acele bunuri pe care vi le doriti.
Consider ca aveti sanse sa ramaneti cu economiile si cu terenul, poate si cu altceva, dar problema juridic se pune in alt fel...
E ca o scarpinare dupa urechea stanga facuta cu degetul mic al piciorului drept, dar asta e!
Partaj
all3rat
In cazul unui divort, dupa 23 de ani de casnicie, timp in care sotii au locuit in aceasi casa, cumparata in rate pe numele sotului, contractul fiind incheiat ... (vezi toată discuția)
Probleme de partaj
danutza40
Sora mea a divortat de fostul sot in urma cu 12 ani si de 9 ani este recasatorita.Apartamentul l-a obtinut de la fabrica unde lucra si dupa 1990 l-a cumparat ... (vezi toată discuția)