Buna seara! Am o intrebare legata de concediul de odihna. O colega are dreptul la 20 de zile de concediu de odihna stabilite prin contractul de munca. Este bugetara. Anul acesta nu a beneficiat decat de 10 zile de concediu, iar acum nu isi mai poate lua si urmatoarele 10 zile (seful ei i-a spus ca daca isi ia ea concediu nu va putea face fata inchiderii de an, volumul de munca fiind foarte mare) de care ar trebui sa mai beneficieze. Este posibil ca, daca nu isi ia aceste 10 zile din concediul ramas , sa i se plateasca (adica sa mai ia salariu pe o jumatate de luna daca nu isi efectueaza cele 10 zile de concediu)?
HG nr.250/1992 prevede :
Art. 8. - (1) Conducerea unitatii are obligatia sa ia masurile necesare pentru ca salariatii sa efectueze, in fiecare an calendaristic, concediile de odihna la care au dreptul. (2) Persoanele care nu au efectuat, integral sau partial, concediul de odihna in anul
calendaristic respectiv, cu exceptia celor care, conform programarii sau reprogramarii, au inceput concediul de odihna in luna decembrie si il continua in luna ianuarie a anului urmator, vor primi o despagubire egala cu indemnizatia de concediu calculata in raport cu numarul de zile de concediu neefectuate, inmultit cu media zilnica a salariului de baa, a sporului de vechime si dupa ca, a indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare lunii decembrie.
Despagubirea prevazuta mai sus, acordata in baza art. 111 din Codul muncii, urmeaza a fi suportata de cel din vina caruia nu s-a efectuat concediul de odihna.
(3) Nu exista vina si deci nu se imputa despagubirea platita salariatilor care s-au aflat in urmatoarele situatii:
a) au fost retinuti la serviciu, existand in acest sens o dispozitie scrisa a conducerii unitatii sau institutiei, dupa caz, cu acordul ordonatorului principal de credite. In cazul ministrilor si al altor conducatori ai institutiilor de specialitate
ale administratiei publice centrale, aprobate se da primul-ministru;
b) nu au putut efectua concediul de odihna programat sau reprogramat in ultimele doua luni ale anului, intrucat in aceasta perioada au fost in concediu medical;
c) s-au aflat in una dintre situatiile prevazute la art. 10.
"O colega are dreptul la 20 de zile de concediu de odihna stabilite prin contractul de munca. Este bugetara":D
La art.1 din acelasi H.G. se prevede ca:
(1) Salariatii din administratia publica au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna platit, cu o durata de 21 sau 25 zile lucratoare, in raport cu vechimea lor in munca, dupa cum urmeaza:
Vechimea in munca Durata concediului
----------------- ------------------
- pina la 10 ani 21 zile lucratoare
Concediu odihna
faureva
Am o nelamurire si este vorba de invatamant.Avem o invatatoare titulara care a nascut in iunie 2009 dupa care a intrat in concediu pentru ingrijire copil pana ... (vezi toată discuția)